zad 1 Wyznacz rozkład zmiennej losowej \(\displaystyle{ \eta=3\xi-5}\), jeżeli \(\displaystyle{ \xi}\) ma rozkład wykładniczy z parametrem \(\displaystyle{ \lambda}\)
zad 2 Dystrybuanta rozkladu prawdopodobieństwa \(\displaystyle{ F_{\mu}(x)}\)dana jest wzorem
\(\displaystyle{ F_{\mu}(x)=\left\{\begin{array}{ccc} 0&,dla& x\leq 0\\0,1+x&,dla&0< x q 0,5\\ 0,4+x&,dla&0,5< x q 0,55\\1&,dla&x< 0,55\end{cases}}\)
wyznacz:
\(\displaystyle{ P\{\mu=0,5\}, P\{0\leq \mu\leq 0,5\}, P\{0}\)
Właściwosci dystrybuanty
Właściwosci dystrybuanty
Ostatnio zmieniony 8 maja 2007, o 15:52 przez kulpik, łącznie zmieniany 5 razy.
- kuch2r
- Użytkownik
- Posty: 2302
- Rejestracja: 18 paź 2004, o 18:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Ruda Śląska
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 408 razy
Właściwosci dystrybuanty
Zadanie 1
Niech:
\(\displaystyle{ \xi,\eta}\) - zmienne losowe
Ponadto:
\(\displaystyle{ f_{\xi}(x)=\begin{cases} \lambda\cdot e^{-\lambda x} \mbox{ , dla } x>0\\
0 \mbox{ , dla } x\leq 0\end{cases}}\)
Mamy wyznaczyc rozklad zmiennej losowej \(\displaystyle{ \eta=3\xi-5}\)
Stad:
\(\displaystyle{ F_{\eta}(x)=P\{\eta}\)
Niech:
\(\displaystyle{ \xi,\eta}\) - zmienne losowe
Ponadto:
\(\displaystyle{ f_{\xi}(x)=\begin{cases} \lambda\cdot e^{-\lambda x} \mbox{ , dla } x>0\\
0 \mbox{ , dla } x\leq 0\end{cases}}\)
Mamy wyznaczyc rozklad zmiennej losowej \(\displaystyle{ \eta=3\xi-5}\)
Stad:
\(\displaystyle{ F_{\eta}(x)=P\{\eta}\)