Witam! Mam 4 zadanka, które niestety sprawiają mi dużo problemu. Mam nadzieje, że ktoś jednak zlituje się i mi pomoże je rozwiązać.
Bardzo prosze o omowienie zadan i ich podawanie z koncowym wynikiem.
Z góry dziękuje
1. Ile można utworzyć różnych wyrazów mających sens lub nie z liter wyrazu MUZYKA?
2. Na półce znjaduje się 5 kaset wideo i 6 płyt CD. na ile sposobów można wziąść z półki 2 kasety wideo i 3 CD
3. Do windy 8 piętrowego budynku wsiadło 5 osób. Na ile sposobów mogą opuścić windę na różnych piętrach
4.W szkole liczącej 30 nauczycieli pracuje 18 kobiet i 12 mężczyzn. Wybrano delelgacje z 6 osób. Jkaie jest prawdopodobieństwo, że w skład delegacji weszły 3 kobiety i 3 mężczyzn??
urna, winda, delegacja
-
- Użytkownik
- Posty: 2826
- Rejestracja: 30 gru 2006, o 20:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin/warszawa
- Podziękował: 62 razy
- Pomógł: 482 razy
urna, winda, delegacja
Ad 1
Zakładam, że litery mają wystąpić wszystkie i się nie powtarzać.
\(\displaystyle{ 6!}\) słów.
Jeśli, nie muszą wystąpić wszystkie, ale się nie powtarzają, to:
\(\displaystyle{ 6+6\cdot 5+6\cdot 5\cdot 4+...+6!=6+30+120+360+720+720=1956}\), jednak jest to mało prawdopodobne rozwiązanie.
Ad 2
\(\displaystyle{ C^2_5\cdot C^3_6=10\cdot 20=200}\)
Ad 3
Ad 4
Wszystkich zdarzeń: \(\displaystyle{ C^6_{30}}\)
Sprzyjających: \(\displaystyle{ C^3_{18}\cdot C^3_{12}}\)
\(\displaystyle{ P=\frac{C^3_{18}\cdot C^3_{12}}{C^6_{30}}}\)
Zakładam, że litery mają wystąpić wszystkie i się nie powtarzać.
\(\displaystyle{ 6!}\) słów.
Jeśli, nie muszą wystąpić wszystkie, ale się nie powtarzają, to:
\(\displaystyle{ 6+6\cdot 5+6\cdot 5\cdot 4+...+6!=6+30+120+360+720+720=1956}\), jednak jest to mało prawdopodobne rozwiązanie.
Ad 2
\(\displaystyle{ C^2_5\cdot C^3_6=10\cdot 20=200}\)
Ad 3
Ad 4
Wszystkich zdarzeń: \(\displaystyle{ C^6_{30}}\)
Sprzyjających: \(\displaystyle{ C^3_{18}\cdot C^3_{12}}\)
\(\displaystyle{ P=\frac{C^3_{18}\cdot C^3_{12}}{C^6_{30}}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 623
- Rejestracja: 24 maja 2006, o 17:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: ..
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 110 razy
urna, winda, delegacja
3. Jeżeli dobrze rozumiem to będzie po prostu \(\displaystyle{ 8 7 6 5 4}\). Czyli będą to wariacje bez powtórzeń.