Siemka. Mam drobny problem z pracą kontrolną z matmy xD Chciałbym poprosić o pomoc z 4 zadaniami z prawdopodobieństwa.
Oto one:
Zad. 1. 4 osoby jadą metrem, mijając 6 przystanków. Na ile sposobów mogą oni wysiąść? Rozważ wszystkie przypadki.
Zad. 2. rzucamy 3 sześciennymi kostkami do gry. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia:
iloczyn wyrzuconych oczek jest liczbą pierwszą mniejszą od 5.
Zad. 3. Z cyfr {0;1;2;3;4;5} tworzymy 4-cyfrowe liczby o niepowtarzających się cyfrach. Ile liczb możemy utworzyć?
i
Zad. 4. Z urny zawierającej 10 kul białych i 8 czerwonych losujemy bez zwracania 5 kul. Jakie jest prawdopodobieństwo wylosowania co najmniej 1 kuli czerwonej?
Z góry dziękuję śmiałkom, którzy są chętni do pomocy...
Pozdro 4 all
Poprawiam temat oraz polecam przeczytać Regulamin
luka52
Ja też poprawiam temat i przyłączam się do polecania lektury Regulaminu. W promocji dorzuciłam "polskie ogonki", duże litery i trochę interpunkcji. Kasia
Metro; 3 kostki; liczby 4-cyfrowe; urna 10 białych i 8 czer
-
- Użytkownik
- Posty: 623
- Rejestracja: 24 maja 2006, o 17:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: ..
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 110 razy
Metro; 3 kostki; liczby 4-cyfrowe; urna 10 białych i 8 czer
1. \(\displaystyle{ 4^6}\) Każda z 4 osób ma do wyboru 6 przystanków.
2. Zdarzenie A spełniają takie trójki: (1,1,2),(1,2,1),(2,1,1),(1,1,3),(1,3,1),(3,1,1).
\(\displaystyle{ \overline{\overline{\Omega}}=6^3=216 \\
\overline{\overline{A}}=6 \\
P(A)=\frac{1}{36}}\)
3. \(\displaystyle{ 5 5 4 3}\)
Na pierwszym miejscu nie może stać 0, więc mamy do wyboru 5 cyfr, na drugim także 5, gdyż nie może stać ta co stoi na pierwszym i na każdym następnym miejscu może stać o jedna cyfra mniej.
4. To zrobię przez zdarzenie przeciwne
\(\displaystyle{ \overline{\overline{\Omega}}= {18 \choose 5} \\
\overline{\overline{A^\prime}}={10 \choose 5} \\
P(A)=1- \frac{{10 \choose 5}}{{18\choose 5}}}\)
2. Zdarzenie A spełniają takie trójki: (1,1,2),(1,2,1),(2,1,1),(1,1,3),(1,3,1),(3,1,1).
\(\displaystyle{ \overline{\overline{\Omega}}=6^3=216 \\
\overline{\overline{A}}=6 \\
P(A)=\frac{1}{36}}\)
3. \(\displaystyle{ 5 5 4 3}\)
Na pierwszym miejscu nie może stać 0, więc mamy do wyboru 5 cyfr, na drugim także 5, gdyż nie może stać ta co stoi na pierwszym i na każdym następnym miejscu może stać o jedna cyfra mniej.
4. To zrobię przez zdarzenie przeciwne
\(\displaystyle{ \overline{\overline{\Omega}}= {18 \choose 5} \\
\overline{\overline{A^\prime}}={10 \choose 5} \\
P(A)=1- \frac{{10 \choose 5}}{{18\choose 5}}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 26
- Rejestracja: 6 sty 2006, o 23:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Dolnośląskie
- Podziękował: 10 razy
Metro; 3 kostki; liczby 4-cyfrowe; urna 10 białych i 8 czer
Mam wątpliwosci co do 1zd.
Nie powinno być 6*6*6*6=6^4 ? Każdy z 4 pasażerów ma 6 przystanków do wyboru?
Nie powinno być 6*6*6*6=6^4 ? Każdy z 4 pasażerów ma 6 przystanków do wyboru?