Losowanie króla z talii 52 kart

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Dredek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 38
Rejestracja: 15 maja 2006, o 22:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Górki
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 1 raz

Losowanie króla z talii 52 kart

Post autor: Dredek »

Z talii 52 kart przełorzono losowo dwie karty do drugiej takiej samej talii. Z drugiej talii wylosowano jedną kartę. Oblicz prawdopodobieństwo, że z drugiej talii wylosowano króla.
wb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3507
Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Brodnica
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1260 razy

Losowanie króla z talii 52 kart

Post autor: wb »

\(\displaystyle{ \frac{{48 \choose 2}\cdot {4 \choose 0}}{{52 \choose 2}}\cdot \frac{{4 \choose 1}}{{54 \choose 1}}+\frac{{48 \choose 1}\cdot {4 \choose 1}}{{52 \choose 2}}\cdot \frac{{5 \choose 1}}{{54 \choose 1}}+\frac{{48 \choose 0}\cdot {4 \choose 2}}{{52 \choose 2}}\cdot \frac{{6 \choose 1}}{{54 \choose 1}}}\)
ODPOWIEDZ