Wektor losowy

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Biala-Flaga
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 30 lis 2013, o 09:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: mazowieckie

Wektor losowy

Post autor: Biala-Flaga »

Witam,
Bardzo prosiłbym o wskazówki do zadania, bo szczerze mówiąc jestem w podbramkowej sytuacji, a w książce, którą posiadam mam same odpowiedzi bez rozwiązań i zwyczajnie nie potrafię się w tym połapać. W dodatku na zajęciach miałem to przerobione szybko i niewiele z tego zrozumiałem.


Wektor losowy (X,Y) ma rozkład zadany tabelką:
\(\displaystyle{ \begin{tabular}{c|c|c|c} XY & Y=-d & Y=d & \\ \hline X=-2g & 0.3 & 0.2 & 0.5 \\ \hline X=0 & 0 & 0.4 & 0.4 \\ \hline X=2g & 0.1 & 0 & 0.1 \\ \hline & 0.4 & 0.6 & \\ \end{tabular}}\)

Oblicz:
\(\displaystyle{ \mathcal{D}^2\left[ X+Y\right], \mathcal{E}\left[ XY^3+X\right], \mathcal{E}\left[ Y|X\right], P(Y \ge 0,|X\cdot Y=0), \mathcal{E}\left[ Y|X\cdot Y=0\right], P(X>0, Y \le d)}\)

W innych zadaniach też nie mogę połapać się z warunkowymi (np. P(Y|X), E(X|Y=3a/4)) jak to wyczytać z tabelki, bo w przypadku ciągłych to chyba wiem (całki, prawda?)

Z góry dziękuję za pomoc!
miodzio1988

Wektor losowy

Post autor: miodzio1988 »

No to zamiast calek sumy
ODPOWIEDZ