Prawdopodobieństwo warunkowe, dystrybuanta

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
czarny_1555
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 26
Rejestracja: 17 lut 2013, o 14:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 6 razy

Prawdopodobieństwo warunkowe, dystrybuanta

Post autor: czarny_1555 »

Długość życia pewnej bakterii można przybliżyć rozkładem wykładniczym o średniej 4 lata.
Proszę policzyć prawdopodobieństwo, że bakteria dożyje swoich 16-tych urodzin przy założeniu, że już żyje 6 lat.

Nie wiem jak zamienić to prawdopodobieństwo z licznika na dystrybuantę:
\(\displaystyle{ P\left( 6 \le x \le 16 | x \ge 6\right)= \frac{P\left( 6 \le x \le 16\right)}{P\left( x \ge 6\right) }}\)
ODPOWIEDZ