Słaba zbieżność zmiennej losowej

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
serek21
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 30 sie 2013, o 14:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 4 razy

Słaba zbieżność zmiennej losowej

Post autor: serek21 »

Witam,
nie mam pojęcia jak zrobić następujące zadanie. Bardzo proszę o rady/rozwiązanie.
Niech \(\displaystyle{ Y_{n}}\) ma z prawdopodobieństwem \(\displaystyle{ \pi_{n}}\) rozkład \(\displaystyle{ N(0,1)}\), a z prawdopodobieństwem \(\displaystyle{ 1-{\pi}_{n}}\) rozkład \(\displaystyle{ N(0,\tau^{2}_{n})}\) z \(\displaystyle{ \tau_{n}\rightarrow \infty}\) oraz \(\displaystyle{ \pi_{n}\rightarrow \pi}\). Dla jakich \(\displaystyle{ \pi}\) istnieje, a dla jakich nie istnieje rozkład graniczny ciągu \(\displaystyle{ {Y_{n}}}\).
ODPOWIEDZ