Wartość oczekiwana zmiennej X

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Tifulo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 202
Rejestracja: 29 sty 2013, o 16:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: PL
Podziękował: 106 razy

Wartość oczekiwana zmiennej X

Post autor: Tifulo »

Z talii \(\displaystyle{ 52}\) kart losujemy \(\displaystyle{ 5}\) kart bez zwracania. Niech \(\displaystyle{ X}\) oznacza liczbę pików wśród wyciągniętych kart. Obliczyć wartość oczekiwaną \(\displaystyle{ X}\).

Niech: \(\displaystyle{ X_i= \begin{cases} 1 \ \ \text{jeśli pik w i-tym losowaniu} \\ 0 \ \ \text{jeśli nie ma pika w i-tym losowaniu} \end{cases}}\)

Jak pokazać, że \(\displaystyle{ EX_1=EX_2=...=EX_5= \frac{1}{4}}\) ?
miodzio1988

Wartość oczekiwana zmiennej X

Post autor: miodzio1988 »

Podaj rozkład tych zmiennych wprost.
ODPOWIEDZ