W pewnym magazynie znajduje się towar o przeciętnej wadliwości \(\displaystyle{ 0,1}\). Korzystając z tw Moivra-Laplace'a obliczyć prawdopodobieństwo, że wśród losowo wybranych \(\displaystyle{ 100}\) sztuk towaru, procent sztuk wadliwych różni się od \(\displaystyle{ 10}\) o co najmniej \(\displaystyle{ 0,15.}\)
\(\displaystyle{ P\left( \frac{S_{n}-ES_{n}}{ \sqrt{ D^{2}S_{n}}} < x\right)= \Phi (x)}\)
Nie wiem jak mam zapisać warunki zadania do tego wzoru.
Jak rozumiem \(\displaystyle{ ES_{n}=n*p=100*0,1=10}\)
\(\displaystyle{ D^{2}S_{n}= 0,1*0,9*100= 9 \Rightarrow \sqrt{D^{2}S_{n}}=3}\)
Pomoże ktoś mi z tym zadaniem ?
twierdzenie Moivra-Laplace'a
-
- Użytkownik
- Posty: 487
- Rejestracja: 1 lis 2012, o 20:56
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 226 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 487
- Rejestracja: 1 lis 2012, o 20:56
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 226 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 30 paź 2013, o 20:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Pomógł: 5 razy
twierdzenie Moivra-Laplace'a
W zasadzie wszystko już masz. Procent sztuk wadliwych to \(\displaystyle{ \frac{1}{100}\cdot S_n}\). Skoro ma się on różnić od 10 % o co najmniej 0.15 to mamy nierówność \(\displaystyle{ \frac{1}{100}\cdot S_n - \frac{10}{100} \ge 0.15}\). Szukamy zatem prawdopodobieństwa :
\(\displaystyle{ p=P(\frac{1}{100}\cdot S_n -0,1 \ge 0,15)}\)
Mamy zatem:
\(\displaystyle{ p=P(\frac{1}{100}\cdot S_n -0,1 \ge 0,15)=P(S_n-10 \ge 15)=P(S_n \ge 25)=1-P(S_n < 25)}\)
Obliczmy \(\displaystyle{ P(S_n < 25)}\):
\(\displaystyle{ P(S_n < 25)=P(Sn-ES_n < 25-ES_n)=P\left(\frac{S_n-ES_n}{\sqrt{D^2(S_n)}}<\frac{ 25-ES_n}{\sqrt{D^2(S_n)}}\right)=P\left(\frac{S_n-ES_n}{\sqrt{D^2(S_n)}}<\frac{ 25-10}{3}\right)=P\left(\frac{S_n-ES_n}{\sqrt{D^2(S_n)}}<5\right)=\Phi(5)}\)
Czyli \(\displaystyle{ p=1-\Phi(5)}\).
Trochę dziwny wynik ,bo \(\displaystyle{ \Phi(5)=0,9999997}\)
\(\displaystyle{ p=P(\frac{1}{100}\cdot S_n -0,1 \ge 0,15)}\)
Mamy zatem:
\(\displaystyle{ p=P(\frac{1}{100}\cdot S_n -0,1 \ge 0,15)=P(S_n-10 \ge 15)=P(S_n \ge 25)=1-P(S_n < 25)}\)
Obliczmy \(\displaystyle{ P(S_n < 25)}\):
\(\displaystyle{ P(S_n < 25)=P(Sn-ES_n < 25-ES_n)=P\left(\frac{S_n-ES_n}{\sqrt{D^2(S_n)}}<\frac{ 25-ES_n}{\sqrt{D^2(S_n)}}\right)=P\left(\frac{S_n-ES_n}{\sqrt{D^2(S_n)}}<\frac{ 25-10}{3}\right)=P\left(\frac{S_n-ES_n}{\sqrt{D^2(S_n)}}<5\right)=\Phi(5)}\)
Czyli \(\displaystyle{ p=1-\Phi(5)}\).
Trochę dziwny wynik ,bo \(\displaystyle{ \Phi(5)=0,9999997}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 487
- Rejestracja: 1 lis 2012, o 20:56
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 226 razy