Jak otrzymać własność Markowa

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Awatar użytkownika
Mistrz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 637
Rejestracja: 10 sie 2009, o 09:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz / Warszawa
Podziękował: 19 razy
Pomógł: 135 razy

Jak otrzymać własność Markowa

Post autor: Mistrz »

Jak udowodnić, że proces o przyrostach niezależnych jest procesem Markowa?

Niech \(\displaystyle{ (X_t, \mathcal{F}_t)_{t\ge 0}}\) będzie procesem o przyrostach niezależnych, wtedy dla dowolnego borelowskiego \(\displaystyle{ A}\) oraz \(\displaystyle{ t>s}\) mamy \(\displaystyle{ P(X_t \in A | \mathcal{F}_s) = P(X_t - X_s +X_s \in A| \mathcal{F}_s) = \dots = P(X_t - X_s +X_s \in A| X_s) = P(X_t \in A |X_s)}\)

Co wstawić w miejsce kropek?
ODPOWIEDZ