Treść:
Z talii 24 kart losujemy 3 razy ze zwracaniem po jednej karcie. Oblicz prawdopodobieństw, że co najmniej 2 razy wylosujemy kiera.
HELP ME.
Losowanie kiera z talii kart
-
- Użytkownik
- Posty: 6607
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 1823 razy
Losowanie kiera z talii kart
\(\displaystyle{ \overline{\overline{\Omega}}={24 \choose 1}\cdot{24 \choose 1}\cdot{24 \choose 1}=24^{3}\\
\overline{\overline{A}}={6\choose 2}\cdot{18\choose 1}+{6\choose 3}}\)
Dalej dasz rade POZDRO
\overline{\overline{A}}={6\choose 2}\cdot{18\choose 1}+{6\choose 3}}\)
Dalej dasz rade POZDRO
- kuch2r
- Użytkownik
- Posty: 2302
- Rejestracja: 18 paź 2004, o 18:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Ruda Śląska
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 408 razy
Losowanie kiera z talii kart
Cos chyba jest nie tak \(\displaystyle{ \overline{\overline{A}}}\)soku11 pisze:\(\displaystyle{ \overline{\overline{\Omega}}={24 \choose 1}\cdot{24 \choose 1}\cdot{24 \choose 1}=24^{3}\\
\overline{\overline{A}}={6\choose 2}\cdot{18\choose 1}+{6\choose 3}}\)
Dalej dasz rade POZDRO
Moim zdaniem powinno byc:
\(\displaystyle{ \overline{\overline{A}}={6\choose 1}\cdot{6\choose 1}\cdot{18\choose 1}+{6\choose 1}\cdot{6\choose 1}\cdot{6\choose 1}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 6607
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 1823 razy
Losowanie kiera z talii kart
No to masz 24 karty. Mozliwosci wylosowania jest:
\(\displaystyle{ {24 \choose 1}\cdot{24 \choose 1}\cdot{24 \choose 1}=24^{3}}\)
Bo losujesz najpierw jedna karte z 24, pozniej znow jedna z 24 i 3 raz to samo
Kierow w talii masz 24:4=6. Masz wylosowac conajmniej 2 razy, czyli albo 2 albo 3. Zapisuje to tak:
\(\displaystyle{ \overline{\overline{A}}={6\choose 1}\cdot{6\choose 1}\cdot{18\choose 1}+{6\choose 1}\cdot{6\choose 1}\cdot{6\choose 1}}\)
Dlatego ze losuje najpierw jednego kiera, pozniej drugiego kiera a pozniej jedna karte z reszta (24-6). W ostatnim przypadku losuje 3 razy kiera. POZDRO
\(\displaystyle{ {24 \choose 1}\cdot{24 \choose 1}\cdot{24 \choose 1}=24^{3}}\)
Bo losujesz najpierw jedna karte z 24, pozniej znow jedna z 24 i 3 raz to samo
Kierow w talii masz 24:4=6. Masz wylosowac conajmniej 2 razy, czyli albo 2 albo 3. Zapisuje to tak:
\(\displaystyle{ \overline{\overline{A}}={6\choose 1}\cdot{6\choose 1}\cdot{18\choose 1}+{6\choose 1}\cdot{6\choose 1}\cdot{6\choose 1}}\)
Dlatego ze losuje najpierw jednego kiera, pozniej drugiego kiera a pozniej jedna karte z reszta (24-6). W ostatnim przypadku losuje 3 razy kiera. POZDRO