Mamy tak określoną funkcje gęstości prawdopodobieństwa.
\(\displaystyle{ f(x)= \lambda \cdot e^{x}I_{[0,\ln3]}}\)
Co oznacza to I i jak to można inaczej zapisać ? Ktoś wie coś ?
gęstość zmiennej losowej
-
- Użytkownik
- Posty: 487
- Rejestracja: 1 lis 2012, o 20:56
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 226 razy
gęstość zmiennej losowej
Tak niskie masz o nas mniemanie, że sądzisz, że nie będziemy tak prostych rzeczy wiedzieli?Ktoś wie coś ?
\(\displaystyle{ I_A}\) oznacza funkcję charakterystyczną zbioru \(\displaystyle{ A}\). Ona inaczej nazywa się indykatorem. Po prostu \(\displaystyle{ f(x)=\lambda e^x\chi_{[0,\ln 3]}(x)}\).
Na razie to nie jest jeszcze gęstość. Będzie nią dla konkretnej wartości \(\displaystyle{ \lambda}\).
Zapisz tę funkcję za pomocą dwóch wzorów.
-
- Użytkownik
- Posty: 487
- Rejestracja: 1 lis 2012, o 20:56
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 226 razy
gęstość zmiennej losowej
Dzięki ale właśnie jak to zapisać za pomocą dwóch wzorów ?
\(\displaystyle{ f(x)=\begin{cases} \lambda \cdot e^{x} \left[ 0, \ln 3\right] \\ 0 \ w \ p.p\end{cases}}\)
W ten sposób ?
\(\displaystyle{ f(x)=\begin{cases} \lambda \cdot e^{x} \left[ 0, \ln 3\right] \\ 0 \ w \ p.p\end{cases}}\)
W ten sposób ?
Ostatnio zmieniony 28 sty 2014, o 15:58 przez Karolina93, łącznie zmieniany 1 raz.
gęstość zmiennej losowej
Ciepło, ale jeszcze nie tak. Przypadki dobre. Czemu masz \(\displaystyle{ \lambda e^x {\color{red}\cdot x}?}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 487
- Rejestracja: 1 lis 2012, o 20:56
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 226 razy
gęstość zmiennej losowej
Chodziło mi o to, że \(\displaystyle{ x}\) należy do tego przedziału.
Czyli indykator w naszym przypadku ma taki wzór na tym przedziele\(\displaystyle{ [0,\ln 3]}\) a na pozostałym jest równy 0.
Czyli indykator w naszym przypadku ma taki wzór na tym przedziele\(\displaystyle{ [0,\ln 3]}\) a na pozostałym jest równy 0.
gęstość zmiennej losowej
No to musisz lepiej redagować zapis LaTeX-a.
\(\displaystyle{ f(x)=\begin{cases} \lambda \cdot e^{x} &\text{dla }x\in\left[ 0, \ln 3\right], \\ 0&\text{dla pozostałych }x\,.\end{cases}}\)
Wyznacz teraz \(\displaystyle{ \lambda}\), dla którego jest to gęstość prawdopodobieństwa.
\(\displaystyle{ f(x)=\begin{cases} \lambda \cdot e^{x} &\text{dla }x\in\left[ 0, \ln 3\right], \\ 0&\text{dla pozostałych }x\,.\end{cases}}\)
Wyznacz teraz \(\displaystyle{ \lambda}\), dla którego jest to gęstość prawdopodobieństwa.
Ostatnio zmieniony 28 sty 2014, o 16:03 przez szw1710, łącznie zmieniany 1 raz.