Wyznaczyć prawdopodobieństwo \(\displaystyle{ P(X_{1}=3,X_{5}=8)}\) Proces Poissona
Jak to zrobić?
proces Poissona- prawdopodobieństwo
- Nakahed90
- Użytkownik
- Posty: 9096
- Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 1871 razy
proces Poissona- prawdopodobieństwo
Wystarczy skorzystać z niezależności przyrostów:
\(\displaystyle{ =P(X_{1}-X_{0}=3,X_{5}-X_{1}=5)=...}\)
\(\displaystyle{ =P(X_{1}-X_{0}=3,X_{5}-X_{1}=5)=...}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 107
- Rejestracja: 9 lis 2013, o 10:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 25 razy
proces Poissona- prawdopodobieństwo
Nie wiem co dalej. Nie rozumiem tego. Czy mógłbyś mi to wytłumaczyć na tym przykładzie jak to się oblicza, proszę?
- Nakahed90
- Użytkownik
- Posty: 9096
- Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 1871 razy
proces Poissona- prawdopodobieństwo
Jedną z cech Procesu Poissona jest niezależność przyrostów, w szczególności dla każdych chwil \(\displaystyle{ t_{1} \le t_{2} \le t_{3}}\) zmienne losowe \(\displaystyle{ X_{t_{3}}-X_{t_{2}}}\) oraz \(\displaystyle{ X_{t_{2}}-X_{t_{1}}}\) są niezależne. Skorzystaj z tego w celu dalszego rozpisanie tamtego przekształcenia.