Witam, chciałbym prosić o pomoc w rozwiązaniu zadania:
Wyznaczyć stałe a, b, c tak, aby funkcja
\(\displaystyle{ F(x)= \begin{cases} 0\ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ dla\ x \le 1, \\ b \cdot (1-c/x)\ \ \ \ \ dla 1<x \le a, \\ 1\ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ dla\ x>a, \end{cases}}\)
była dystrybuantą zmiennej losowej X:
a) typu ciągłego,
b) typu skokowego
Wyznaczyć stałe a, b, c tak, aby funkcja...była dystrybuantą
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 27 sty 2014, o 20:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Koszalin
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 27 sty 2014, o 20:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Koszalin
Wyznaczyć stałe a, b, c tak, aby funkcja...była dystrybuantą
-funkcja musi być funkcją niemalejącą
-funkcja musi być lewostronnie ciągła dla każdego \(\displaystyle{ a \in R \lim_{ x\to a^{-} } F(x)=F(a)}\)
- \(\displaystyle{ \lim_{ x\to - \infty } F(x)=0, \lim_{ x\to \infty } F(x)=1}\)
o te warunki się rozchodzi?
-funkcja musi być lewostronnie ciągła dla każdego \(\displaystyle{ a \in R \lim_{ x\to a^{-} } F(x)=F(a)}\)
- \(\displaystyle{ \lim_{ x\to - \infty } F(x)=0, \lim_{ x\to \infty } F(x)=1}\)
o te warunki się rozchodzi?
-
- Użytkownik
- Posty: 5974
- Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 1251 razy
Wyznaczyć stałe a, b, c tak, aby funkcja...była dystrybuantą
Dokładnie. Ostatni jest automatycznie u nas spełniony. Musisz jedynie zadbać o dwa pozostałe