Probabilistyka niezawodność układu

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
janczewskit
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 27 sty 2014, o 17:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań

Probabilistyka niezawodność układu

Post autor: janczewskit »

Zbadać niezawodność układu przy założeniu, że przekaźniki działają niezależnie i niezawodność każdego z nich jest \(\displaystyle{ \frac23}\)


Czy tok rozumowania \(\displaystyle{ A}\)-niezawodność układu, \(\displaystyle{ A_i}\) - niezawodność przekaźnika i
\(\displaystyle{ A = (A_1+A_2) \cdot (A_3+A_4)}\)
\(\displaystyle{ P}\) - prawdopodobieństwo niezawodności układu \(\displaystyle{ P(A_i)}\) - p.niezawodności przekaźnika
\(\displaystyle{ P(A) = P((A_1 + A_2) - A_1 \cdot A_2) \cdot P((A_3 + A_4) - A_3 \cdot A_4)}\)
Czyli
\(\displaystyle{ P \left( A \right) = \left( \frac23 +\frac23 - \frac49 \right) \cdot \left( \frac23 +\frac23 - \frac49 \right) = 0,79}\)
Ostatnio zmieniony 12 maja 2015, o 22:08 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
MrMath
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 141
Rejestracja: 20 gru 2010, o 22:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Skarżysko-Kamienna
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 22 razy

Probabilistyka niezawodność układu

Post autor: MrMath »

Rozwiązanie jest prawidłowe.
ODPOWIEDZ