Gra w totka
-
- Użytkownik
- Posty: 16
- Rejestracja: 15 wrz 2010, o 17:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 5 razy
Gra w totka
Szukałem podobnego tematu lecz nie znalazłem.
Mam problem z danym zadaniem :
Gracz zawarł zakład w lotto w systemie na 8 liczb(losowane jest 6 z 49 liczb). Jakie jest prawdopodobieństwo trafienia 6tki?(dowolne 6 z tych 8)
Wyliczyłem to w ten sposób lecz nie jestem pewien swojej odpowiedzi:
|U|=\(\displaystyle{ {49 \choose 6}}\)
|A|=\(\displaystyle{ {8 \choose 6}}\)
P(A) = \(\displaystyle{ \frac{|A|}{|U|} = \frac{ {8 \choose 6} }{ {49 \choose 6} }}\)
Z góry dziękuje za odp.
Mam problem z danym zadaniem :
Gracz zawarł zakład w lotto w systemie na 8 liczb(losowane jest 6 z 49 liczb). Jakie jest prawdopodobieństwo trafienia 6tki?(dowolne 6 z tych 8)
Wyliczyłem to w ten sposób lecz nie jestem pewien swojej odpowiedzi:
|U|=\(\displaystyle{ {49 \choose 6}}\)
|A|=\(\displaystyle{ {8 \choose 6}}\)
P(A) = \(\displaystyle{ \frac{|A|}{|U|} = \frac{ {8 \choose 6} }{ {49 \choose 6} }}\)
Z góry dziękuje za odp.
Gra w totka
Czemu zatem jest zapisane w systemie na 8 liczb? Ja to interpretuje, że wybieramy/losujemy 8 liczb i wtedy patrzymy czy 6 z tych 8 trafilismy. Moze sie mylęzakład w lotto w systemie na 8 liczb(losowane jest 6 z 49 liczb).
-
- Użytkownik
- Posty: 16
- Rejestracja: 15 wrz 2010, o 17:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 5 razy
Gra w totka
My wybieramy 8 liczb, natomiast losowane jest 6. Wiec w losowaniu wszystkich mozliwosci jest chyba \(\displaystyle{ {49 \choose 6}}\), lecz teraz już sam nie wiem.
-
- Użytkownik
- Posty: 16
- Rejestracja: 15 wrz 2010, o 17:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 5 razy
Gra w totka
Na pewno ?
A może tak ?
\(\displaystyle{ \frac{ {6 \choose 6} \cdot {43 \choose 2}}{ {49 \choose 8} }}\)
A może tak ?
\(\displaystyle{ \frac{ {6 \choose 6} \cdot {43 \choose 2}}{ {49 \choose 8} }}\)