rozkład geometryczny
-
- Użytkownik
- Posty: 39
- Rejestracja: 12 maja 2013, o 21:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: mieło
- Podziękował: 7 razy
rozkład geometryczny
zmienna losowa ma rozkład geometryczny z parametrem p. Podać rozkład zamiennej \(\displaystyle{ Y=(-1)^{X}}\).
- zidan3
- Użytkownik
- Posty: 694
- Rejestracja: 9 kwie 2011, o 10:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lbn
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 112 razy
rozkład geometryczny
Zauważmy, że zmienna losowa \(\displaystyle{ Y}\) przyjmuje tylko dwie wartości, mianowicie \(\displaystyle{ 1}\) oraz \(\displaystyle{ -1}\). Kiedy przyjmuje \(\displaystyle{ 1}\)? Ano wtedy gdy 2 dzieli \(\displaystyle{ X}\).
Stąd
\(\displaystyle{ P \left( (-1)^X =1\right) = \sum_{n=0}^{\infty} P \left(X =2n \right)=...}\)
A jak to policzysz, to \(\displaystyle{ P(Y=-1)}\) masz automatycznie z własności prawdopodobieństwa.
Stąd
\(\displaystyle{ P \left( (-1)^X =1\right) = \sum_{n=0}^{\infty} P \left(X =2n \right)=...}\)
A jak to policzysz, to \(\displaystyle{ P(Y=-1)}\) masz automatycznie z własności prawdopodobieństwa.