suma dwóch zmiennych o rozkładzie Poisona

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
nnnmmm
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 369
Rejestracja: 16 sty 2013, o 15:48
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 102 razy
Pomógł: 1 raz

suma dwóch zmiennych o rozkładzie Poisona

Post autor: nnnmmm »

Bezpośrednim rachunkiem sprawdzić, że suma dwóch niezależnych zmiennych losowych o rozkładach Poissona odpowiednio z parametrem \(\displaystyle{ \alpha _{1} i \alpha _{2}}\) ma również rozkład Poissona z parametrem \(\displaystyle{ \alpha =\alpha _{1}+\alpha _{2}}\)
miodzio1988

suma dwóch zmiennych o rozkładzie Poisona

Post autor: miodzio1988 »

jak myslisz, o jaki bezpośredni rachunek chodzi?
nnnmmm
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 369
Rejestracja: 16 sty 2013, o 15:48
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 102 razy
Pomógł: 1 raz

suma dwóch zmiennych o rozkładzie Poisona

Post autor: nnnmmm »

Dodać do siebie po prosu dwa rozkłady Poisona o wyżej wymienionych zmiennych i zobaczyć co wyjdzie?
miodzio1988

suma dwóch zmiennych o rozkładzie Poisona

Post autor: miodzio1988 »

tak sie sumuje zmienne losowe?
nnnmmm
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 369
Rejestracja: 16 sty 2013, o 15:48
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 102 razy
Pomógł: 1 raz

suma dwóch zmiennych o rozkładzie Poisona

Post autor: nnnmmm »

hmmm... wydaje mi sie, ze tak? Ale chyba tak nie jest Jakas podpowiedz:P?
Alef
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 394
Rejestracja: 27 sie 2012, o 10:44
Płeć: Mężczyzna
Pomógł: 95 razy

suma dwóch zmiennych o rozkładzie Poisona

Post autor: Alef »

A może warto zajrzeć do kompedium

79843.htm

(Oczywiście znów brakuje w kompedium słowa niezależne zmienne losowe ale to "detale" )
Ostatnio zmieniony 23 sty 2014, o 20:35 przez Alef, łącznie zmieniany 1 raz.
nnnmmm
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 369
Rejestracja: 16 sty 2013, o 15:48
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 102 razy
Pomógł: 1 raz

suma dwóch zmiennych o rozkładzie Poisona

Post autor: nnnmmm »

Czyli to pomnożyć po prostu ?
Alef
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 394
Rejestracja: 27 sie 2012, o 10:44
Płeć: Mężczyzna
Pomógł: 95 razy

suma dwóch zmiennych o rozkładzie Poisona

Post autor: Alef »

W kompedium masz dwa dowody... W czym więc problem?
nnnmmm
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 369
Rejestracja: 16 sty 2013, o 15:48
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 102 razy
Pomógł: 1 raz

suma dwóch zmiennych o rozkładzie Poisona

Post autor: nnnmmm »

Już jasne
ODPOWIEDZ