Treść:
Ze zbioru liczb całkowitych spełniających nierówność \(\displaystyle{ x^{2}\leqslant9x}\) losujemy dwie różne liczby. Wylosowanie każdej liczby z tego zbioru jest jednakowo prawdopodobne. Oblicz prawdopodobieństwo wylosowania dwóch liczb pierwszych.
Proszę o rozwiązanie i objaśnienia.
Dwie liczby ze zbioru rozw. nierówności - liczby pierwsze
-
- Użytkownik
- Posty: 6607
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 1823 razy
Dwie liczby ze zbioru rozw. nierówności - liczby pierwsze
\(\displaystyle{ x^{2}-9x\leqslant 0\\
x(x-9)\leqslant 0\\
x\in(0;9)\ \ x\in\mathbb{C}\\
x\in\{ 1,2,3,..,8\}\\
\\}\)
Teraz prawdopodobienstwo:
\(\displaystyle{ \overline{\overline{\Omega}}={8\choose 2}=7\cdot 4=28\\
A=\{ 2,3,5,7\}\\
\overline{\overline{A}}={4\choose 2}=3\cdot 2=6\\
P(A)=\frac{6}{28}=\frac{3}{14}}\)
Powinno byc OK POZDRO
x(x-9)\leqslant 0\\
x\in(0;9)\ \ x\in\mathbb{C}\\
x\in\{ 1,2,3,..,8\}\\
\\}\)
Teraz prawdopodobienstwo:
\(\displaystyle{ \overline{\overline{\Omega}}={8\choose 2}=7\cdot 4=28\\
A=\{ 2,3,5,7\}\\
\overline{\overline{A}}={4\choose 2}=3\cdot 2=6\\
P(A)=\frac{6}{28}=\frac{3}{14}}\)
Powinno byc OK POZDRO