Znaleźć kowariancję

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Tifulo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 202
Rejestracja: 29 sty 2013, o 16:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: PL
Podziękował: 106 razy

Znaleźć kowariancję

Post autor: Tifulo »

Zmienna losowa \(\displaystyle{ (X,Y)}\) ma rozkład zadany przez \(\displaystyle{ P((X,Y)=(k,l))= \frac{4kl}{n^2(n+1)^2}}\). Obliczyć \(\displaystyle{ Cov(X,Y)}\).

Mam napisane \(\displaystyle{ EX=EY= \frac{2n+1}{3}}\), ale pojęcia nie mam skąd to wynika, proszę o wyjaśnienie, dziękuję
ODPOWIEDZ