Nierówność Czebyszewa

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
elo350czesc356
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 25 gru 2011, o 14:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Nierówność Czebyszewa

Post autor: elo350czesc356 »

Witam

Mam zadanko

Internat zakupił 500 jednakowych szklanek w hurtowni, w której towar zawiera przecietnie
4% braków. Oszacuj prawdopodobienstwo, ze wsród zakupionych szklanek jest mniej niz
30 uszkodzonych.

Ale totalnie nie mam pojęcia jak to ugryźć.
Wiem, że n = 500, p = 0,96, q = 0,04, VarX = 19,2 a EX = 480 ale nie mam pojęcia jak zostosować nierówność Czebyszewa do tego, pomoże ktoś?

Z góry dziękuje.
ODPOWIEDZ