Witam.
Prosiłabym o pomoc przy rozwiązniu tego zadania:
Rzucamy symetryczną kostką aż suma oczek przekroczy 350. Jakie jest przybliżone prawdopodobieństwo, że rzucimy więcej niż 120 razy?
Czas oczekiwania na sumę oczek przy rzucie kostką
Czas oczekiwania na sumę oczek przy rzucie kostką
Niech \(\displaystyle{ X_k}\) będzie zmienną losową liczącą liczbę wyrzuconych oczek w \(\displaystyle{ k-}\)tym rzucie. Zmienne \(\displaystyle{ X_k}\) są niezależne.
Mamy \(\displaystyle{ EX_k =\frac{7}{2} ,}\) \(\displaystyle{ Var X_k =\frac{35}{12} .}\)
Oznaczmy \(\displaystyle{ S_k = \sum_{j=1}^{k} X_k.}\)
Szukane prawdopodobieństwo, to \(\displaystyle{ P (S_{120} \le 350 )=1-\Phi (3,74 ) =0,00009 .}\)
Mamy \(\displaystyle{ EX_k =\frac{7}{2} ,}\) \(\displaystyle{ Var X_k =\frac{35}{12} .}\)
Oznaczmy \(\displaystyle{ S_k = \sum_{j=1}^{k} X_k.}\)
Szukane prawdopodobieństwo, to \(\displaystyle{ P (S_{120} \le 350 )=1-\Phi (3,74 ) =0,00009 .}\)