akademickie zadania z rachunku prawdopodobieństwa

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
rapisniszczy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 15 sty 2014, o 22:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: PL

akademickie zadania z rachunku prawdopodobieństwa

Post autor: rapisniszczy »

Witam, jako że zbliża się sesja zacząłem przeglądać materiały to przedmiotu rachunek prawdopodobieństwa i statystka z wykładu. Okazało się, że zadania które robiliśmy na ćwiczeniach mocno odbiegają od tych przykładowych z egzaminu (prowadzący się nie dogadali). Mam problem z rozpoczęciem tych zadań, ale na szczęście wszystkie są podobne. Prosiłbym o pomoc w rozwiązaniu kilku z nich bym szybko załapał i mógł wziąć się za resztę. Dzięki

1) Zmienna losowa \(\displaystyle{ X}\) ma rozkład prawdopodobieństwa postaci: \(\displaystyle{ P(X = 2) = 0,5, P(X = 0) = 0,1, P(X = 1) = 0,4.}\)
Oblicz a) dystrybuante zmiennej losowej \(\displaystyle{ X}\), b) wariancję \(\displaystyle{ X}\), c) kwantyle rzedu \(\displaystyle{ 0,4}\) zmiennej losowej \(\displaystyle{ X}\), d) medianę \(\displaystyle{ X}\), e) modę.

2) W pewnym eksperymencie chemicznym badano czas zakończenia pewnej reakcji.
Dokonano \(\displaystyle{ n = 100}\) niezależnych doświadczeń i otrzymano z nich średnią \(\displaystyle{ x = 46\mbox{ sek}}\) oraz odchylenie standardowe \(\displaystyle{ s = 13\mbox{ sek}}\). Na poziomie ufności \(\displaystyle{ 0,98}\) znajdz przedział ufności dla średniego czasu potrzebnego na zakończenie tej reakcji.

3) Przy kontroli pracy dwu central telefonicznych w pewnym losowo wybranym
dniu dniu stwierdzono, że na \(\displaystyle{ 200}\) połączeń w centrali A \(\displaystyle{ 16}\) było pomyłkowych. Natomiast na \(\displaystyle{ 100}\) połączeń w centrali B pomyłkowych było \(\displaystyle{ 10}\). Czy na poziomie istotności \(\displaystyle{ = 0,05}\) można twierdzić, że procent pomyłkowych połączeń jest większy w centrali B.

Pozdrawiam!
Ostatnio zmieniony 16 sty 2014, o 00:10 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
miodzio1988

akademickie zadania z rachunku prawdopodobieństwa

Post autor: miodzio1988 »

1. jak dystrybuantę definiujemy?
chris_f
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2727
Rejestracja: 14 paź 2004, o 16:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: podkarpacie
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 945 razy

akademickie zadania z rachunku prawdopodobieństwa

Post autor: chris_f »

Nie obraź się, ale zadania, które wypisałeś są standardowe aż do bólu.
Nie ma tu miejsca na "niedogadanie się" wykładowcy i ćwiczeniowca, bo to jest elementarz. Na wykładzie pewnie pojawiały się tylko przykłady ilustrujące dane zagadnienie, na ćwiczeniach były zadania rozszerzające dane pojęcie.
Wszystkie zadania opierają się na elementarnych definicjach i wzorach.
Jeżeli nie poradzisz sobie z takimi, to nie wróżę powodzenia z bardziej skomplikowanymi.
rapisniszczy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 15 sty 2014, o 22:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: PL

akademickie zadania z rachunku prawdopodobieństwa

Post autor: rapisniszczy »

Absolutnie nie zamierzam się obrażać gdyż widzę na oko, że są to rzeczywiście podstawy. I rozumiem, że naprzykład pierwsze zadanie to rozkład skokowy. Ale my robiliśmy tylko, że to tak ujmę od Bernoulliego w górę zadania, które się rozwiązuje zwyczajnie z podstawienia do wzorów. A to pierwsze chyba trzeba sobie najpierw rozrysować w układzie równań i na tym bazując poprostu udzielać odpowiedzi. Czy się mylę?
miodzio1988

akademickie zadania z rachunku prawdopodobieństwa

Post autor: miodzio1988 »

odpowiedz na moje pytanie
ODPOWIEDZ