Funkcja gęstości rozkładu normalnego

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Zetsu1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 24 cze 2013, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków

Funkcja gęstości rozkładu normalnego

Post autor: Zetsu1 »

Witam
Potrzebuje udowodnić, że funkcja gęstości rozkładu normalnego równa jest jedności. W książce Gerstenkorn, Śródka znalazłem takie zadanie, gdzie autorzy wychodząc z postaci \(\displaystyle{ 2\frac{1}{ \sqrt{2 \pi }\sigma } \int_{m}^{ \infty }e^{- \frac{1}{2} \frac{(x-m)}{\sigma ^{2} } ^{2} } \mbox{d}x}\), następnie stosują podstawienie \(\displaystyle{ x=m+ \sqrt{2}\sigma t^{ \frac{1}{2} }}\) i wychodzą na postać \(\displaystyle{ f(x)= \frac{1}{ \sqrt{ \pi } } \int_{0}^{ \infty }t^{ \frac{1}{2} }e \frac{-t}{}dt}\) po czym korzystają z funkcji Gamma i wychodzą na piękną 1. Jest ktoś w stanie wytłumaczyć mi w jaki sposób działa to ciężkie podstawienie lub pokazać inny sposób, który dowodzi tego, że funkcja gęstości rozkładu normalnego równa jest jedności?
Z góry dziękuję za jakąkolwiek odpowiedź..
luka52
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8601
Rejestracja: 1 maja 2006, o 20:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 1816 razy

Funkcja gęstości rozkładu normalnego

Post autor: luka52 »

79869.htm pkt. 4. Całka Gaussa.
ODPOWIEDZ