rzut 10 monetami

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
slocian
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 18 gru 2011, o 17:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Miechów
Podziękował: 1 raz

rzut 10 monetami

Post autor: slocian »

Rzucamy jednocześnie 10 monetami, aż przynajmniej na 8 wypadną orły. Oblicz prawdopodobieństwo że będziemy rzucać przynajmniej 20 razy.

A więc

\(\displaystyle{ \Omega = \left\{ \omega_{1},\omega _{2}, ... , \omega _{n} \right\}}\)

przynajmniej 20 rzutów:

\(\displaystyle{ A = \left\{ \omega_{20}, \omega_{21}, \omega_{22}, ...\right\}}\)

\(\displaystyle{ P(A)=\sum_{n=20}^{\infty} p(\omega_{n})}\)

a to obliczamy jako szereg geometryczny:

\(\displaystyle{ S = \frac{a_{1} }{1-q}}\)

Czy to rozumowanie jest poprawne?
I najważniejsze pytanie, jak poprawnie wyznaczyć \(\displaystyle{ p(\omega_{20})}\) ?
ODPOWIEDZ