Znaleźć gęstość prawdopodobieństwa \(\displaystyle{ f_{Y}=2X,}\) jeśli gęstością \(\displaystyle{ f_{X}}\) zmiennej losowej \(\displaystyle{ X}\) jest
\(\displaystyle{ f_{X}(x) \begin{cases} 0 \ \ dla \ \ x<0 \\ 2e^{-2x} \ \ dla \ \ x \ge 0 \end{cases}}\)
Co należy najpierw zrobić ? Proszę bardzo o pomoc
gęstość zmiennej losowej
-
- Użytkownik
- Posty: 487
- Rejestracja: 1 lis 2012, o 20:56
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 226 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 487
- Rejestracja: 1 lis 2012, o 20:56
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 226 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 487
- Rejestracja: 1 lis 2012, o 20:56
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 226 razy
gęstość zmiennej losowej
Mamy \(\displaystyle{ Y=2X}\)
\(\displaystyle{ F_{Y}(x)= P(Y \le x)= P(2X \le x)= P(X\le \frac{1}{2}x)=F_{X}( \frac{1}{2} x)}\)
\(\displaystyle{ F_{Y}(x)= F_{X}( \frac{1}{2} x)= \int_{- \infty }^{ \frac{x}{2} }f(t)dt}\)
Czyli dystrybuanta dla\(\displaystyle{ x<0}\) wynosi 0.
Nie wiem za bardzo jak obliczyć dystrubuantę dla \(\displaystyle{ x \ge 0}\) ?
\(\displaystyle{ F_{Y}(x)= P(Y \le x)= P(2X \le x)= P(X\le \frac{1}{2}x)=F_{X}( \frac{1}{2} x)}\)
\(\displaystyle{ F_{Y}(x)= F_{X}( \frac{1}{2} x)= \int_{- \infty }^{ \frac{x}{2} }f(t)dt}\)
Czyli dystrybuanta dla\(\displaystyle{ x<0}\) wynosi 0.
Nie wiem za bardzo jak obliczyć dystrubuantę dla \(\displaystyle{ x \ge 0}\) ?