P(A); P(B/A); 200 wybrakowanych sztuk.

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Alik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 40
Rejestracja: 29 wrz 2005, o 20:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: War(saw)
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 2 razy

P(A); P(B/A); 200 wybrakowanych sztuk.

Post autor: Alik »

1. O zdarzeniach \(\displaystyle{ A}\) i \(\displaystyle{ B}\) wiadomo, że \(\displaystyle{ P(B)=0,6}\), \(\displaystyle{ P(A\cap B')=0,9}\), \(\displaystyle{ P(A/B')=0,5}\). Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia A.

2. Wiedząc, że \(\displaystyle{ P(A)=\frac{1}{4}}\), \(\displaystyle{ P(B)=\frac{1}{3}}\), \(\displaystyle{ P(B/A)=\frac{2}{3}}\), oblicz \(\displaystyle{ P(B/A)}\)

3. W pojemniku znajduje się 200 wybrakowanych części. 60 sztuk odrzucono z powodu wystąpienia wady A, 40 sztuk z powodu wady B, pozostałe z powodu wady C. Każda część ma tylko jedną wadę. Oblicz prawdopodobieństwo, że wybierając losowo z tego pojemnika 3 części, wybierzesz dokładnie:
a) po jednej części z każdą wadą,
b) dwie części z wadą A,
c) dwie części z wadą B,
d) wszystkie części z tą samą jedną wadą.
Ostatnio zmieniony 5 maja 2007, o 20:47 przez Alik, łącznie zmieniany 1 raz.
jezozwierzak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 29 kwie 2007, o 09:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Dzierżoniów

P(A); P(B/A); 200 wybrakowanych sztuk.

Post autor: jezozwierzak »

w zadaniu 1 i 2 jest nieczytelne, które to jest prawdopodobieństwo różnicy, a które to warunkowe.

A co do 3 zadania.

a)\(\displaystyle{ P(A)=\frac{3}{10} \frac{1}{5} \frac{1}{2} = \frac{3}{100}}\)
b)\(\displaystyle{ P(B)=\frac{3}{10}^2 \frac{1}{5} + \frac{3}{10}^2 \frac{1}{2}=\frac{63}{1000}}\)
c)\(\displaystyle{ P(C)=\frac{1}{5}^2 \frac{3}{10} + \frac{1}{5}^2 \frac{1}{2} =\frac{4}{125}}\)
d)\(\displaystyle{ P(D)=\frac{1}{5}^3 + \frac{3}{10}^3 + \frac{1}{2}^3 = \frac{4}{25}}\)
Alik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 40
Rejestracja: 29 wrz 2005, o 20:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: War(saw)
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 2 razy

P(A); P(B/A); 200 wybrakowanych sztuk.

Post autor: Alik »

Dzięki, 3 zrobiłem tak samo i wydawało mi się to oczywiste, a w odpowiedzi są jakieś bzdury (np. w podpunkcie a: 0,163). Co do tego czy w 1 i 2 chodzi o warunkowe, czy różnicy- nie jestem pewien, wszak w zapisie na pewno się nie pomyliłem. Zadania robiłem przyjmując, że chodzi o prawdopodobieństwo różnicy i wyniki nie były zgodne z odpowiedziami. Zrobie to zaraz przyjmując, że chodzi o warunkowe. Dzięki za hint i rozwiązanie trzeciego.
POZDRO
elcia1808
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 18 lis 2009, o 21:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: nowa ruda

P(A); P(B/A); 200 wybrakowanych sztuk.

Post autor: elcia1808 »

mam problem z rozwiązaniem zadania o to treść:
wiadomo że:
P(A)= 0,6 , P(B)=0,5 , P(A^B)=0,2

oblicz P (A \/ B)
P (A' ^ B)
P (A' \/ B' )


bardzo prosze o pomoc
ODPOWIEDZ