Wartość rządzona rozkładem Gaussa
Wartość rządzona rozkładem Gaussa
Witam,
Mam zaimplementować program symulujący operacje na koncie bankowym. Wielkość wpłaty określona jest jako: "wpłaty w wysokości rządzonej rozkładem Gaussa o średniej 100 i odchyleniu standardowym 4".
Nie wiem jednak co to oznacza, że jakaś wartość jest rządzona rozkładem. Domyślam się że będę miał jakąś losową z generatora i na podstawie tej losowej i powyższych danych określę wielkość wpłaty.
Będę wdzięczny za wszelaką pomoc
Mam zaimplementować program symulujący operacje na koncie bankowym. Wielkość wpłaty określona jest jako: "wpłaty w wysokości rządzonej rozkładem Gaussa o średniej 100 i odchyleniu standardowym 4".
Nie wiem jednak co to oznacza, że jakaś wartość jest rządzona rozkładem. Domyślam się że będę miał jakąś losową z generatora i na podstawie tej losowej i powyższych danych określę wielkość wpłaty.
Będę wdzięczny za wszelaką pomoc
Wartość rządzona rozkładem Gaussa
Klienci wpłacają na jakieś ustalone konto pieniądze. Wysokość tych wpłat jest zmienną losową o rozkładzie normalnym \(\displaystyle{ N(100,4).}\) Tylko tyle. Tak więc masz zrobić generator liczb losowych o rozkładzie normalnym \(\displaystyle{ N(100,4)}\). I tyle. Excel chyba ma generator liczb losowych o rozkładzie normalnym z dowolnymi parametrami.
Wartość rządzona rozkładem Gaussa
Dzięki. W excelu znalazłem funkcję ROZKŁAD.NORMALNY.ODW(losowa,śr,odch_std), np dla losowej 0,05 (w excelu jest podpowiedź że losowa ma być z przedziału 0;1) przy zadanych parametrach otrzymuję wynik 93,42. W programie więc tworze generator liczb losowych od 0 do 1 (to mam). Niestety nie wiem jak otrzymać ten wynik 93,42 mając te 3 dane.
Wartość rządzona rozkładem Gaussa
Przecież to ma być liczba losowa, więc za każdym uruchomieniem masz mieć inny wynik!!!
Wartość rządzona rozkładem Gaussa
Zgadza się, może źle się wyraziłem to moje 0,05 to jakaś losowa, którą sobie wybrałem w celu sprawdzenia wyniku, oczywiście ta wartość będzie się zmieniać (będzie ją generował generator) więc otrzymam inne wyniki.
W excelu jest opis funkcji ROZKŁAD.NORMALNY.ODW(prawdopodobieństwo;średnia;odchylenie_std):
"Gdy dane jest prawdopodobieństwo p, funkcja ROZKŁAD.NORMALNY.ODW poszukuje takiej wartości x, która spełnia równanie ROZKŁAD.NORMALNY(x; średnia; odchylenie_std; PRAWDA) = p"
Trochę mnie to zmyliło ponieważ obliczyłem sobie =ROZKŁAD.NORMALNY(93;100;4;FAŁSZ) i otrzymałem 0,02157 więc różne od 0,05, a dla PRAWDA otrzymałem wynik najbliższy 0,05. Więc muszę liczyć rozkład normalny skumulowany.
Muszę tylko poszukać co to znaczy skumulowany.
Bardzo mi pomogłeś.
W excelu jest opis funkcji ROZKŁAD.NORMALNY.ODW(prawdopodobieństwo;średnia;odchylenie_std):
"Gdy dane jest prawdopodobieństwo p, funkcja ROZKŁAD.NORMALNY.ODW poszukuje takiej wartości x, która spełnia równanie ROZKŁAD.NORMALNY(x; średnia; odchylenie_std; PRAWDA) = p"
Trochę mnie to zmyliło ponieważ obliczyłem sobie =ROZKŁAD.NORMALNY(93;100;4;FAŁSZ) i otrzymałem 0,02157 więc różne od 0,05, a dla PRAWDA otrzymałem wynik najbliższy 0,05. Więc muszę liczyć rozkład normalny skumulowany.
Muszę tylko poszukać co to znaczy skumulowany.
Bardzo mi pomogłeś.
Wartość rządzona rozkładem Gaussa
Skumulowany to dystrybuanta. Zwykły to chyba gęstość. Dla skumulowanego masz np. wartość dla jedynki równą 0.8413. Sprawdź.
Wartość rządzona rozkładem Gaussa
Zgadza się. No to muszę teraz sprawdzić jak policzyć dystrybuantę dla wartości wpłat, zrobić z tego tabelę i następnie porównywać wartość losową z wartością dystrybuanty i odczytać wartość wpłaty dla dystrybuanty najbliższej liczbie losowej.
Wartość rządzona rozkładem Gaussa
Uważaj tylko, bo jeśli posługujesz się rozkładem standardowym, musisz dokonać standaryzacji zmiennej losowej. A tu w zasadzie procesu odwrotnego do standaryzacji.
Twoja zmienna \(\displaystyle{ X}\) ma rozkład \(\displaystyle{ N(100,4)}\) Zmienna \(\displaystyle{ U=\frac{X-100}{4}}\) ma rozkład \(\displaystyle{ N(0,1)}\). Ty od niej musisz przejść na \(\displaystyle{ X}\). Więc \(\displaystyle{ X=4U+100}\).
Więcej poczytasz w moim wykładzie.
Twoja zmienna \(\displaystyle{ X}\) ma rozkład \(\displaystyle{ N(100,4)}\) Zmienna \(\displaystyle{ U=\frac{X-100}{4}}\) ma rozkład \(\displaystyle{ N(0,1)}\). Ty od niej musisz przejść na \(\displaystyle{ X}\). Więc \(\displaystyle{ X=4U+100}\).
Więcej poczytasz w moim wykładzie.
Wartość rządzona rozkładem Gaussa
Dziękuję raz jeszcze za poświęcony czas, myślę że mam wystarczająco dużo informacji do implementacji obliczeń.