dystrybuanta zmiennych losowych

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
gelusia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 36
Rejestracja: 20 paź 2012, o 09:10
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraśnik
Podziękował: 3 razy

dystrybuanta zmiennych losowych

Post autor: gelusia »

Zmienna losowa \(\displaystyle{ X}\) ma dystrybuante \(\displaystyle{ F}\). Wyznacz dystrybuante zmiennej losowej \(\displaystyle{ Y=aX+b.}\)

Proszę o wskazanie mi schematu jak robi się takie zadania, nie miałam z takimi do czynienia i prawde powiedziawszy nie wiem jak się za nie zabrać.
miodzio1988

dystrybuanta zmiennych losowych

Post autor: miodzio1988 »

Z definicji to zrób od razu
gelusia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 36
Rejestracja: 20 paź 2012, o 09:10
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraśnik
Podziękował: 3 razy

dystrybuanta zmiennych losowych

Post autor: gelusia »

Z definicji dystrybuanty?? Ale jak połączyć jedną z drugą??
miodzio1988

dystrybuanta zmiennych losowych

Post autor: miodzio1988 »

Rozpisz definicję dystr. dla \(\displaystyle{ Y}\)
gelusia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 36
Rejestracja: 20 paź 2012, o 09:10
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraśnik
Podziękował: 3 razy

dystrybuanta zmiennych losowych

Post autor: gelusia »

\(\displaystyle{ Y(y)=P(Y \le y) = P(aX+b \le y)}\) o to chodzi??
miodzio1988

dystrybuanta zmiennych losowych

Post autor: miodzio1988 »

No fajnie. Tak

Teraz po lewej masz zostawić \(\displaystyle{ X}\) tylko
gelusia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 36
Rejestracja: 20 paź 2012, o 09:10
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraśnik
Podziękował: 3 razy

dystrybuanta zmiennych losowych

Post autor: gelusia »

i to by było na tyle, wyszło mi \(\displaystyle{ P(X \le \frac{y-b}{a})}\)
ODPOWIEDZ