Schemat Bernoulliego-losownanie x y ze zwracaniem ze zbioru
-
- Użytkownik
- Posty: 734
- Rejestracja: 5 mar 2011, o 19:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Podhale/ Warszawa
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 61 razy
Schemat Bernoulliego-losownanie x y ze zwracaniem ze zbioru
Ze zbioru \(\displaystyle{ L=\left\{ -2,-1,0,1,2\right\}}\) losujemy ze zwracaniem dwie liczby x i y.
Następnie powtarzamy to losowanie dotąd,aż otrzymamy punkt (x,y) należący do zbioru \(\displaystyle{ S=\left\{ \left( x,y \right) x|+|y| \le 2\right\}}\) .
Oblicz prawdopodobieństwo zdarzeń:
A- będziemy losować dokładnie 4 razy,
B- liczba losowań będzie parzysta.
p-prawdopodobieństwo sukcesu (wylosowana para będzie należeć do zbioru S)
q-prawdopodobieństwo porażki (wylosowana para nie będzie należeć do zbioru S)
\(\displaystyle{ p= \frac{13}{25}
\\
\\
q= \frac{12}{25}}\)
Liczę ze schematu Bernoulliego:
\(\displaystyle{ P \left( A \right) = {4 \choose 1} \cdot p^1 \cdot q^3=4 \cdot \frac{13}{25} \cdot \left( \frac{12}{25} \right) ^{3}}\)
\(\displaystyle{ P \left( B \right) = {k \choose 1} \cdot \frac{13}{25} \cdot \left( \frac{12}{25} \right) ^{k-1}}\)
gdzie \(\displaystyle{ k}\) to parzysta liczba rzutów.
Dobrze to jest?
Z góry dziękuje za sprawdzenie.
Następnie powtarzamy to losowanie dotąd,aż otrzymamy punkt (x,y) należący do zbioru \(\displaystyle{ S=\left\{ \left( x,y \right) x|+|y| \le 2\right\}}\) .
Oblicz prawdopodobieństwo zdarzeń:
A- będziemy losować dokładnie 4 razy,
B- liczba losowań będzie parzysta.
p-prawdopodobieństwo sukcesu (wylosowana para będzie należeć do zbioru S)
q-prawdopodobieństwo porażki (wylosowana para nie będzie należeć do zbioru S)
\(\displaystyle{ p= \frac{13}{25}
\\
\\
q= \frac{12}{25}}\)
Liczę ze schematu Bernoulliego:
\(\displaystyle{ P \left( A \right) = {4 \choose 1} \cdot p^1 \cdot q^3=4 \cdot \frac{13}{25} \cdot \left( \frac{12}{25} \right) ^{3}}\)
\(\displaystyle{ P \left( B \right) = {k \choose 1} \cdot \frac{13}{25} \cdot \left( \frac{12}{25} \right) ^{k-1}}\)
gdzie \(\displaystyle{ k}\) to parzysta liczba rzutów.
Dobrze to jest?
Z góry dziękuje za sprawdzenie.
Ostatnio zmieniony 2 sty 2014, o 22:43 przez kamil13151, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Skaluj nawiasy.
Powód: Skaluj nawiasy.
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
Schemat Bernoulliego-losownanie x y ze zwracaniem ze zbioru
Źle, ponieważ ważna jest kolejność wyników - dopiero w czwartym losowaniu ma wystąpić sukces.
-
- Użytkownik
- Posty: 734
- Rejestracja: 5 mar 2011, o 19:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Podhale/ Warszawa
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 61 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 734
- Rejestracja: 5 mar 2011, o 19:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Podhale/ Warszawa
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 61 razy
Schemat Bernoulliego-losownanie x y ze zwracaniem ze zbioru
Nie trzeba tutaj korzystać ze schematu Bernoulliego?
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
Schemat Bernoulliego-losownanie x y ze zwracaniem ze zbioru
Niech:
\(\displaystyle{ A}\) - będzie kartkówka
\(\displaystyle{ B}\) - nie będzie kartkówki
\(\displaystyle{ P(A)= \frac{1}{3}}\) oraz \(\displaystyle{ P(B)= \frac{2}{3}}\)
Jakie jest prawdopodobieństwo, że kartkówki dziś nie będzie, a jutro będzie?
\(\displaystyle{ A}\) - będzie kartkówka
\(\displaystyle{ B}\) - nie będzie kartkówki
\(\displaystyle{ P(A)= \frac{1}{3}}\) oraz \(\displaystyle{ P(B)= \frac{2}{3}}\)
Jakie jest prawdopodobieństwo, że kartkówki dziś nie będzie, a jutro będzie?
-
- Użytkownik
- Posty: 734
- Rejestracja: 5 mar 2011, o 19:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Podhale/ Warszawa
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 61 razy
Schemat Bernoulliego-losownanie x y ze zwracaniem ze zbioru
\(\displaystyle{ P(A \cap B) = P(A) \cdot P(B)= \frac{2}{9}}\) ??
Bo zdarzenia \(\displaystyle{ A}\) i \(\displaystyle{ B}\) są rozłączne.
Bo zdarzenia \(\displaystyle{ A}\) i \(\displaystyle{ B}\) są rozłączne.
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
Schemat Bernoulliego-losownanie x y ze zwracaniem ze zbioru
Zerknij tutaj: ... %C4%85czne
Zauważ teraz, że ważna jest kolejność. Ty natomiast chciałbyś to zrobić za pomocą schematu Bernoulliego i wychodzi Ci: \(\displaystyle{ {2 \choose 1} \cdot \frac{1}{3} \cdot \frac{2}{3}}\), dlaczego?
Zauważ teraz, że ważna jest kolejność. Ty natomiast chciałbyś to zrobić za pomocą schematu Bernoulliego i wychodzi Ci: \(\displaystyle{ {2 \choose 1} \cdot \frac{1}{3} \cdot \frac{2}{3}}\), dlaczego?
-
- Użytkownik
- Posty: 734
- Rejestracja: 5 mar 2011, o 19:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Podhale/ Warszawa
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 61 razy
Schemat Bernoulliego-losownanie x y ze zwracaniem ze zbioru
Bo nie uznaje kolejność ? A trzeba? Czyli powinno być bez symboli Newtona?
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
Schemat Bernoulliego-losownanie x y ze zwracaniem ze zbioru
matematyk1995, w schemacie Bernoulliego nie ważne kiedy wystąpi sukces, ważne by było go tyle ile ma być. Skorzystaj z reguły mnożenia, ale tak - bez dwumianu będzie.
-
- Użytkownik
- Posty: 734
- Rejestracja: 5 mar 2011, o 19:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Podhale/ Warszawa
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 61 razy
Schemat Bernoulliego-losownanie x y ze zwracaniem ze zbioru
\(\displaystyle{ P \left( A \right) =\frac{13}{25} \cdot \left( \frac{12}{25} \right) ^{3}}\) ?
Bo jak nie tak, to już nie wiem.
Bo jak nie tak, to już nie wiem.
Ostatnio zmieniony 2 sty 2014, o 22:42 przez kamil13151, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Skaluj nawiasy.
Powód: Skaluj nawiasy.
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 734
- Rejestracja: 5 mar 2011, o 19:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Podhale/ Warszawa
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 61 razy
Schemat Bernoulliego-losownanie x y ze zwracaniem ze zbioru
Czyli to mozna bylo zrobic z tzw drzewka?
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
Schemat Bernoulliego-losownanie x y ze zwracaniem ze zbioru
Jak najbardziej. Zastanów się teraz nad podpunktem B.
-
- Użytkownik
- Posty: 734
- Rejestracja: 5 mar 2011, o 19:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Podhale/ Warszawa
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 61 razy
Schemat Bernoulliego-losownanie x y ze zwracaniem ze zbioru
Teraz wszystko jasne Wielkie dzięki za pomoc .-- 3 sty 2014, o 00:16 --Teraz wszystko jasne Wielkie dzięki za pomoc .