Dzień dobry,
bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu tego zadania:
Grupę taterników podzielono na
a) dwie grupy,jedna po 4 i jedna po 6 osób;
b) trzy grupy odpowiednio po 5, 3 i 2 osoby.
Obliczyć prawdopodobieństwo dla każdego z tych przypadków, że dwóch ustalonych taterników znajdzie się w tej samej grupie, zakładając, że są dobierane losowo.
Pozdrawiam.
Grupę taterników podzielono na grupy - prawdopodobieństwo
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 1 sty 2014, o 17:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 3 razy
Grupę taterników podzielono na grupy - prawdopodobieństwo
wydaje mi się, że
\(\displaystyle{ \Omega = {10 \choose 4} \cdot {6\choose 6} = 210}\)
i teraz jak obliczyć A i B? - nie mam pojęcia jak zacząć :/
\(\displaystyle{ \Omega = {10 \choose 4} \cdot {6\choose 6} = 210}\)
i teraz jak obliczyć A i B? - nie mam pojęcia jak zacząć :/
Ostatnio zmieniony 28 mar 2015, o 20:05 przez Zahion, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.