Wartość oczekiwana

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
nowyyyy4
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 245
Rejestracja: 9 paź 2012, o 22:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 16 razy
Pomógł: 1 raz

Wartość oczekiwana

Post autor: nowyyyy4 »

Jak policzyć wartość oczekiwaną
\(\displaystyle{ E \left( W_{t}^{2} - W_{s}^{2}\right)^{2}}\) gdzie \(\displaystyle{ W_{t}}\) to proces Wienera i \(\displaystyle{ s<t}\)
Doszedłem do tego
\(\displaystyle{ E \left( W_{t}^{2} - W_{s}^{2}\right)^{2}= E W_{t}^{4}+ W_{s}^{4}-2E W_{t}^{2} W_{s}^{2} =E W_{t}^{4}- W_{s}^{4}-2E \left( (W_{t}^{2}- W_{s}^{2})(W_{s}^{2}-W_{0}^{2})\right)}\) dobrze?

Ostatecznie wyszło mi \(\displaystyle{ (t-s)(3t+s)}\). Mógłby ktoś potwierdzić?
Alef
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 394
Rejestracja: 27 sie 2012, o 10:44
Płeć: Mężczyzna
Pomógł: 95 razy

Wartość oczekiwana

Post autor: Alef »

Niestety nie bardzo rozumiem Twoje przejścia. Chcesz skorzystać z niezależności przyrostów? Jeżeli tak to na razie nie widać ów przyrostów. Proces Wienera podniesiony do kwadratu to co innego niż zwykły proces Wienera... :/ Dokończ proszę swoje obliczenia!
ODPOWIEDZ