N listów do N kopert

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Gancus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 30 gru 2013, o 13:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 1 raz

N listów do N kopert

Post autor: Gancus »

Siema.
Mam takie zadanko.
Mamy N kopert i N listów ponumerowanych od 1 do N. Listy wkładamy losowo do kopert. Jakie jest prawdopodobieństwo zdarzenia A polegającego na tym, że chociaż jeden list będzie we właściwej kopercie?
Ma też rozwiązanie
\(\displaystyle{ P(A) = 1 - \frac{1}{2!} + \frac{1}{3!} + ... + (-1) ^{N-1}\frac{1}{N!}}\)

I kompletnie nie rozumiem skąd to się wzięło. Wytłumaczy ktoś?
liu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1330
Rejestracja: 10 paź 2004, o 13:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suchedniów
Pomógł: 104 razy

N listów do N kopert

Post autor: liu »

Poszukaj w internecie pod hasłem "wzór włączeń i wyłączeń", znajdziesz pewnie kilkadziesiąt wyjaśnień:)
Gancus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 30 gru 2013, o 13:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 1 raz

N listów do N kopert

Post autor: Gancus »

Dzięki.
ODPOWIEDZ