Prawdopodobieństwo zbiory.
-
- Użytkownik
- Posty: 734
- Rejestracja: 5 mar 2011, o 19:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Podhale/ Warszawa
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 61 razy
Prawdopodobieństwo zbiory.
Dany jest n-elementowy zbiór S.Ze zbioru wszystkich podzbiorów zbioru S losujemy kolejno ze zwracaniem dwa zbiory
(prawdopodobieństwo wylosowania każdego zbioru jest jednakowe).
Oblicz prawdopodobieństwo zdarzeń:
A: przynajmniej jeden z wylosowanych zbiorów jest zbiorem pustym,
B: każdy z wylosowanych zbiorów ma dokładnie n-1 elementów,
C: wylosowane zbiory są rozłączne.
Jak to ruszyć?
\(\displaystyle{ |\Omega|= W_{2}^{n} = 2^n}\) ?
Nie mam na to wgl pomysłu.
Proszę o pomoc.
(prawdopodobieństwo wylosowania każdego zbioru jest jednakowe).
Oblicz prawdopodobieństwo zdarzeń:
A: przynajmniej jeden z wylosowanych zbiorów jest zbiorem pustym,
B: każdy z wylosowanych zbiorów ma dokładnie n-1 elementów,
C: wylosowane zbiory są rozłączne.
Jak to ruszyć?
\(\displaystyle{ |\Omega|= W_{2}^{n} = 2^n}\) ?
Nie mam na to wgl pomysłu.
Proszę o pomoc.
-
- Użytkownik
- Posty: 734
- Rejestracja: 5 mar 2011, o 19:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Podhale/ Warszawa
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 61 razy
Prawdopodobieństwo zbiory.
A co z mocą omegi? Dobrze jest?
Bo widziałem gdzieś takie coś: \(\displaystyle{ |\Omega|= W_{2}^{n} \cdot W_{2}^{n}= 2^n \cdot 2^n}\)
Bo widziałem gdzieś takie coś: \(\displaystyle{ |\Omega|= W_{2}^{n} \cdot W_{2}^{n}= 2^n \cdot 2^n}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 734
- Rejestracja: 5 mar 2011, o 19:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Podhale/ Warszawa
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 61 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 734
- Rejestracja: 5 mar 2011, o 19:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Podhale/ Warszawa
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 61 razy
Prawdopodobieństwo zbiory.
O liczności \(\displaystyle{ n}\) jest \(\displaystyle{ 1}\) i jest to zbiór S, więc o liczności \(\displaystyle{ n-1}\) jest \(\displaystyle{ 2^n-1}\) zbiorów? Tak?
edit:
Trzeba jeszcze odjąć zbiory o liczności \(\displaystyle{ n-2 , n-3}\) itp
edit:
Trzeba jeszcze odjąć zbiory o liczności \(\displaystyle{ n-2 , n-3}\) itp
-
- Użytkownik
- Posty: 2203
- Rejestracja: 15 lis 2012, o 00:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 526 razy
Prawdopodobieństwo zbiory.
Dlatego pytalem o zbiory liczności dokladnie \(\displaystyle{ n-1}\), a nie co najwyżej \(\displaystyle{ n-1}\). Podpowiem, że jest ich tyle samo co zbiorów liczności \(\displaystyle{ 1}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 734
- Rejestracja: 5 mar 2011, o 19:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Podhale/ Warszawa
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 61 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 2203
- Rejestracja: 15 lis 2012, o 00:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 526 razy
Prawdopodobieństwo zbiory.
Tak, n. Wynika to z tego, że każdy podzbiór można jednoznacznie wyznaczyć przez elementy, które nie należą do tego zbioru. A dla każdego zbioru \(\displaystyle{ \left( n-1\right)}\) elementowego zbiór elementów do niego nienależących ma liczność \(\displaystyle{ 1}\).
Wynika to również z tego, że \(\displaystyle{ {n \choose n-1}= {n \choose 1}}\).
Wynika to również z tego, że \(\displaystyle{ {n \choose n-1}= {n \choose 1}}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 734
- Rejestracja: 5 mar 2011, o 19:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Podhale/ Warszawa
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 61 razy
Prawdopodobieństwo zbiory.
Wszystko już rozumiem. Pozostało C.
Na to zdarzenie nie mam już wgl pomysłu.
Na to zdarzenie nie mam już wgl pomysłu.
-
- Użytkownik
- Posty: 2203
- Rejestracja: 15 lis 2012, o 00:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 526 razy
Prawdopodobieństwo zbiory.
Każdy wylosowany podzbiór można utożsamić z ciągiem \(\displaystyle{ 0-1}\) długości \(\displaystyle{ n}\). To, że zbiory są rozłączne oznacza, że na żadnym miejscu tych ciągów nie może jednocześnie stać jedynka.
Niech \(\displaystyle{ A_k}\) oznacza liczbę zdarzeń takich, że na \(\displaystyle{ k}\)-tym miejscu w obu ciągach stoi jedynka.
Spróbuj policzyć \(\displaystyle{ \left| A_k\right|}\).
Niech \(\displaystyle{ A_k}\) oznacza liczbę zdarzeń takich, że na \(\displaystyle{ k}\)-tym miejscu w obu ciągach stoi jedynka.
Spróbuj policzyć \(\displaystyle{ \left| A_k\right|}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 734
- Rejestracja: 5 mar 2011, o 19:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Podhale/ Warszawa
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 61 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 734
- Rejestracja: 5 mar 2011, o 19:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Podhale/ Warszawa
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 61 razy