Warunkowa wartość oczekiwana

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
karolo15
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 165
Rejestracja: 6 sty 2009, o 23:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: nowy sącz
Podziękował: 34 razy

Warunkowa wartość oczekiwana

Post autor: karolo15 »

Hej, męczę się z zadaniami z ubezpieczeń, a ponieważ rachunek p-stwa miałem już dosyć dawno mam taką prośbę. Czy ktoś wie może jak pokazać zachodzenie czegoś takiego:

\(\displaystyle{ E(X|10 < X \le 20) * ( P( X\le 20 ) - P(X \le 10))= \int_{10}^{20} x g(x) dx}\)
X przyjmuje wartości nieujemne.
Intuicyjnie wydaje mi się, że to zachodzi ale nie wiem jak to bezpośrednio pokazać. Jakoś w oparciu o gęstości warunkowe?
Lider Artur
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 692
Rejestracja: 19 cze 2011, o 23:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 107 razy

Warunkowa wartość oczekiwana

Post autor: Lider Artur »

Skorzystaj bezpośrednio z definicji warunkowej wartości oczekiwanej.
ODPOWIEDZ