wariancja z rozkładu Poissona

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Karolina93
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 487
Rejestracja: 1 lis 2012, o 20:56
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 226 razy

wariancja z rozkładu Poissona

Post autor: Karolina93 »

Zmienna losowa \(\displaystyle{ X}\) ma rozkład Poissona z parametrem \(\displaystyle{ \lambda=2}\). Znaleźć wariancje zmiennej losowej \(\displaystyle{ Z=2X-3}\)

Nie za bardzo wiem jak należy zrobić to zadanie.
Wzór na wariancję w rozkładzie Poissona jest taki: \(\displaystyle{ D^{2}(X)=\lambda}\)
Mam zatem obliczyć\(\displaystyle{ D^{2}(Z)}\). Jak zatem będzie wyglądał wzór w tej nowej wersji ?
Proszę o pomoc.
miodzio1988

wariancja z rozkładu Poissona

Post autor: miodzio1988 »



własności patrz
Karolina93
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 487
Rejestracja: 1 lis 2012, o 20:56
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 226 razy

wariancja z rozkładu Poissona

Post autor: Karolina93 »

a konkretniej którą własność zastosować ?
miodzio1988

wariancja z rozkładu Poissona

Post autor: miodzio1988 »

3 i 4
Karolina93
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 487
Rejestracja: 1 lis 2012, o 20:56
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 226 razy

wariancja z rozkładu Poissona

Post autor: Karolina93 »

dzięki, a co w sytuacji gdy się nie pamięta tych własności ? da się jakoś to zrobić ?
miodzio1988

wariancja z rozkładu Poissona

Post autor: miodzio1988 »

Wlasnosci te akurat MUSISZ pamiętać.
Awatar użytkownika
zidan3
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 694
Rejestracja: 9 kwie 2011, o 10:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lbn
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 112 razy

wariancja z rozkładu Poissona

Post autor: zidan3 »

Karolina93 pisze:dzięki, a co w sytuacji gdy się nie pamięta tych własności ? da się jakoś to zrobić ?
Można liczyć z definicji wariancji, co doprowadzi do wyprowadzenia tych wzorów. Poza tym wystarcze przeliczyć 2-3 zadania i już pamięta się te wzory. Bez przesady.
ODPOWIEDZ