Losujemy kolejno trzy cyfry ze zbioru cyfr \(\displaystyle{ \{2,3,4,5\}}\) i zapisujemy je jedna za drugą w kolejności wylosowania. W ten sposób otrzymujemy liczbę trzycyfrową. Oblicz prawdopodobieństwo utworzenia:
a) liczby parzystej
b) liczby, w której występuje cyfra \(\displaystyle{ 5}\)
c) liczby podzielnej przez \(\displaystyle{ 3}\)
Rozpatrz dwie sytuacje: cyfry w utworzonej liczbie nie mogą się powtarzać oraz mogą się powtarzać.
Proszę o szczegółowe wytłumaczenie tego, ponieważ dopiero zaczynam rachunek prawdopodobieństwa
prawdopodobienstwo utworzenia liczb
-
- Użytkownik
- Posty: 76
- Rejestracja: 23 paź 2013, o 18:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Góra
- Podziękował: 51 razy
prawdopodobienstwo utworzenia liczb
Ostatnio zmieniony 22 gru 2013, o 14:46 przez Vardamir, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] .
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach
-
- Użytkownik
- Posty: 76
- Rejestracja: 23 paź 2013, o 18:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Góra
- Podziękował: 51 razy
prawdopodobienstwo utworzenia liczb
Chodzi o przedstawienie ilosci zbioru omega i zbioru sprzyjajacego A, i wytłumacznie dlaczego tak jest?
-
- Użytkownik
- Posty: 5101
- Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1001 razy
prawdopodobienstwo utworzenia liczb
Na zachętę,
a) \(\displaystyle{ \Omega=\{2,3,4,5\},}\)
\(\displaystyle{ A=\{2,4\},}\)
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{|A|}{|\Omega|}=\frac12.}\)
a) \(\displaystyle{ \Omega=\{2,3,4,5\},}\)
\(\displaystyle{ A=\{2,4\},}\)
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{|A|}{|\Omega|}=\frac12.}\)