W każdym z pięciu portfeli jest 6 banknotów 100 zł i 4 banknoty 200 zł, w portfelach nie ma banknotów o innych nominałach. Oblicz prawdopodobieństwo, że wyjmując losowo z każdego portfela po jednym banknocie, wyjmiemy w sumie 800 zł. Wynik podaj w postaci ułamka nieskracalnego.
Może ktoś mi pomoże, bo z prawdopodobieństwa jestem cienki
5 portfeli - 6 razy 100 zł i 4 razy 200 zł.
5 portfeli - 6 razy 100 zł i 4 razy 200 zł.
Ostatnio zmieniony 27 kwie 2007, o 14:35 przez K2307, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 623
- Rejestracja: 24 maja 2006, o 17:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: ..
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 110 razy
5 portfeli - 6 razy 100 zł i 4 razy 200 zł.
Musimy wyciągnąć 3 razy 200 zł i 2 raz 100 zł.
A więc to będzie \(\displaystyle{ (\frac{2}{5})^3 (\frac{3}{5})^2}\).
A więc to będzie \(\displaystyle{ (\frac{2}{5})^3 (\frac{3}{5})^2}\).
- max
- Użytkownik
- Posty: 3306
- Rejestracja: 10 gru 2005, o 17:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lebendigentanz
- Podziękował: 37 razy
- Pomógł: 778 razy
5 portfeli - 6 razy 100 zł i 4 razy 200 zł.
Kolejność raczej nie jest istotna, bo portfele niczym się nie różnią, a losujemy tylko po jednym banknocie z każdego z nich.
- max
- Użytkownik
- Posty: 3306
- Rejestracja: 10 gru 2005, o 17:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lebendigentanz
- Podziękował: 37 razy
- Pomógł: 778 razy
5 portfeli - 6 razy 100 zł i 4 razy 200 zł.
\(\displaystyle{ = \frac{72}{3125}}\)sztuczne zęby pisze:\(\displaystyle{ (\frac{2}{5})^3 (\frac{3}{5})^2}\)