Witajcie, nie jestem w stanie pojąć techniki rozwiązania zadania. A brzmi ono tak:
Z zbioru \(\displaystyle{ \left\{ 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7\right\}}\) tworzymy liczby czterocyfrowe, cyfry mogą się powtarzać. Jakie jest prawdopodobieństwo, że \(\displaystyle{ 2}\) wystąpi albo tylko raz, albo tylko dwa razy, a pozostałe cyfry tej liczby będą różne miedzy sobą ?
i jako technika podana jest takowa:
\(\displaystyle{ \overline{\overline{\Omega}}=7^{4}}\) - zrozumiałe
\(\displaystyle{ A}\) - \(\displaystyle{ 2}\) wystąpi tylko raz, a pozostałe będą różne - OK
\(\displaystyle{ B}\) - \(\displaystyle{ 2}\) wystąpi dwa razy, a pozostałe różne - OK
\(\displaystyle{ P(A) = \frac{4 \cdot 6!}{3! \cdot 7^{4} }}\) - NIE ROZUMIEM
Czy to nie powinna być moc zdarzenia \(\displaystyle{ A}\) przez moc zdarzenia OMEGA? Dlaczego OMEGA przemnożona jest przez \(\displaystyle{ 3!}\) ??
a teraz jeszcze lepsze rzeczy dzieją się...
\(\displaystyle{ P(B) =\frac{ {4 \choose 2 } \cdot 6! }{4! \cdot 7^{4} }}\)
Skąd \(\displaystyle{ 4!}\) ???
pozdrawiam i propsy dla każdego, kto mi pomoże !
Zbiór zdarzeń elementarnych
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 18 lut 2012, o 22:06
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 3 razy
Zbiór zdarzeń elementarnych
Ostatnio zmieniony 15 gru 2013, o 20:26 przez loitzl9006, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie używaj wyłącznie wielkich liter w nazwie tematu. Używaj LaTeX-a do wszystkich wyrażeń matematycznych.
Powód: Nie używaj wyłącznie wielkich liter w nazwie tematu. Używaj LaTeX-a do wszystkich wyrażeń matematycznych.
- mortan517
- Użytkownik
- Posty: 3359
- Rejestracja: 6 lis 2011, o 15:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krk
- Podziękował: 112 razy
- Pomógł: 662 razy
Zbiór zdarzeń elementarnych
Spokojnie, to czego do tej pory się nauczyłaś jest jak najbardziej słuszne .
Zacznijmy od początku:
\(\displaystyle{ P(A)= \frac{|A|}{|\Omega|}}\)
Policzmy najpierw moc zdarzenia \(\displaystyle{ A}\).
Liczbę \(\displaystyle{ 2}\) możemy umieścić na \(\displaystyle{ 4}\)miejscach, na pozostałe \(\displaystyle{ 3}\) miejsca wybieramy \(\displaystyle{ 3}\) z \(\displaystyle{ 6}\) liczb (wariacje bez powtórzeń). Więc moc zdarzenia \(\displaystyle{ A}\) wynosi:
\(\displaystyle{ |A|=4 \cdot V ^{3} _{6} = 4 \cdot \frac{6!}{(6-3)!} = 4 \cdot \frac{6!}{3!} \\ |\Omega| = 7^4}\)
Drugie analogicznie
Zacznijmy od początku:
Tak, i tak też jest tutaj.Czy to nie powinna być moc zdarzenia A przez moc zdarzenia OMEGA?
\(\displaystyle{ P(A)= \frac{|A|}{|\Omega|}}\)
Policzmy najpierw moc zdarzenia \(\displaystyle{ A}\).
Liczbę \(\displaystyle{ 2}\) możemy umieścić na \(\displaystyle{ 4}\)miejscach, na pozostałe \(\displaystyle{ 3}\) miejsca wybieramy \(\displaystyle{ 3}\) z \(\displaystyle{ 6}\) liczb (wariacje bez powtórzeń). Więc moc zdarzenia \(\displaystyle{ A}\) wynosi:
\(\displaystyle{ |A|=4 \cdot V ^{3} _{6} = 4 \cdot \frac{6!}{(6-3)!} = 4 \cdot \frac{6!}{3!} \\ |\Omega| = 7^4}\)
Drugie analogicznie