Wyprowadzenie λ z rozkładu Poissona

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
tematyka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 96
Rejestracja: 27 mar 2010, o 21:26
Płeć: Kobieta
Podziękował: 20 razy
Pomógł: 2 razy

Wyprowadzenie λ z rozkładu Poissona

Post autor: tematyka »

Zmienna losowa ma rozkład Poissona, gdzie \(\displaystyle{ P(X=10)=0,041303}\); \(\displaystyle{ P(X=12)=0,011264}\) . Oblicz podstawowe parametry rozkładu oraz \(\displaystyle{ P \ge 2}\).

Zatrzymałam się w momencie:

\(\displaystyle{ 0,041303= \frac{ \lambda^{10}e^{-\lambda}}{10!}}\)

nie wiem jak się rozwiązuje takie równania..
szw1710

Wyprowadzenie λ z rozkładu Poissona

Post autor: szw1710 »

Porównaj te dwa prawdopodobieństwa, a coś się uprości. Np. zbadaj ich iloraz, a dostaniesz prostsze równanie na \(\displaystyle{ \lambda}\). Kombinuj trochę
tematyka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 96
Rejestracja: 27 mar 2010, o 21:26
Płeć: Kobieta
Podziękował: 20 razy
Pomógł: 2 razy

Wyprowadzenie λ z rozkładu Poissona

Post autor: tematyka »

Dzięki, zrobiłam układ równań i z jednego wyprowadziłam \(\displaystyle{ e^{-\lambda}}\), podstawiłam do drugiego i wyszło 6
ODPOWIEDZ