Znaleźć dystrybuantę

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
tolaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 71
Rejestracja: 25 kwie 2011, o 19:29
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: W.
Podziękował: 14 razy

Znaleźć dystrybuantę

Post autor: tolaa »

Mam gęstość X: \(\displaystyle{ g \left( x \right) = \frac{1}{2}x \cdot 1 _{\left\langle 0,2 \right\rangle} \left( x \right)}\)
Muszę znaleźć dystrybuantę Y, gdzie: \(\displaystyle{ Y=\min \left\{ X-1,0\right\}= \begin{cases} X-1, X \le 1\\ 0,X>1\end{cases}}\)

Baaaardzo proszę o rozpisanie krok po kroku.
Ostatnio zmieniony 10 gru 2013, o 20:06 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Nie stosuj wzorów matematycznych w nazwie tematu.
bartek118
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5974
Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 1251 razy

Znaleźć dystrybuantę

Post autor: bartek118 »

Najlepiej - z definicji licz.
tolaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 71
Rejestracja: 25 kwie 2011, o 19:29
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: W.
Podziękował: 14 razy

Znaleźć dystrybuantę

Post autor: tolaa »

\(\displaystyle{ F_y= \begin{cases} 0, t \le 0\\ \int_{0}^{t} \frac{1}{2}x \mbox{d}x , t \in <0,1) \\ 1, t \ge 1 \end{cases}}\)

No właśnie nie do końca jestem pewna jak to można policzyć z definicji. I to, co zrobiłam jest według mnie trochę czarowaniem. Kiedyś pytałam się o podobne przekształcenie z maksimum, dostałam ładną odpowiedź, że:

\(\displaystyle{ P( \max \left\{ X,1\right\} \le t) = P(X\le t , 1\le t ) = P(X\le t ) \cdot P(1\le t) = \\ \\ = F_X (t) \cdot P(1\le t) =\begin{cases} F_X (t) \cdot 0, \quad t <1 \\ F_X (t) \cdot 1, \quad t \ge 1 \end{cases} = \begin{cases} 0, \quad t <1 \\ F_X (t), \quad t \ge 1 \end{cases}}\)

Jak w tym przypadku zrobić coś podobnego?
bartek118
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5974
Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 1251 razy

Znaleźć dystrybuantę

Post autor: bartek118 »

Analogicznie
tolaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 71
Rejestracja: 25 kwie 2011, o 19:29
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: W.
Podziękował: 14 razy

Znaleźć dystrybuantę

Post autor: tolaa »

Czy to będzie w takim razie (?):

\(\displaystyle{ P( \min\left\{ X-1,0 \right\} \le t) = P(X\le t+1 , 0 \le t ) = P(X\le t+1 ) \cdot P(t \ge 0) = \\ \\ = \begin{cases} 0, t<0\\ \int_{0}^{t+1} \frac{1}{2}x \mbox{d}x , t \in \left \langle 0,1 \right\rangle \\ 1, t>1\end{cases}}\)

Skąd ja wiem, że granice całkowania będą akurat \(\displaystyle{ \int_{0}^{t+1} \frac{1}{2}x \mbox{d}x}\), a nie np. \(\displaystyle{ \int_{t+1}^{1} \frac{1}{2}x \mbox{d}x}\)?
ODPOWIEDZ