Dobrać stałą a tak,żeby funkcja:
F(x)= \(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l}0 &\text{dla } x \le 0 \\2(1- \frac{1}{x} ) &\text{dla } 1<x \le a\\ 1 &\text{dla } x>a \end{array}}\)
była dystrybuantą zmiennej losowej X typu ciągłego. Wyznaczyć jej gęstość.
Obliczyć P(-1<X<1.5).-- 8 gru 2013, o 21:23 --Dystrybuanta zmiennej losowej X jest określona wzorem:
\(\displaystyle{ F(x)= \frac{1}{ \sqrt{2 \pi } } \int_{- \infty }^{x} exp(- \frac{1}{2}t ^{2})dt}\)
wyznacz gęstość
wyznaczyć stałą a tak by funkcja była dystrybuantą
-
- Użytkownik
- Posty: 17
- Rejestracja: 6 sty 2013, o 15:21
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 2 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 7 gru 2013, o 20:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
wyznaczyć stałą a tak by funkcja była dystrybuantą
Ad. 1:
Dystrybuanta w Twoim wzorze nie jest funkcją ciągłą. Popraw wzór funkcji.
Ad. 2:
\(\displaystyle{ \\
F(x) = \frac{1}{\sqrt{2\pi}} \int_{-\infty}^{x} e^{-\tfrac{t^2}{2}}dt = \int_{-\infty}^{x}\frac{1}{\sqrt{2\pi}} \cdot e^{-\tfrac{t^2}{2}}dt
\\
\\
\\
F(x) = \int_{-\infty}^{x} g(t)dt\;\;\;\Rightarrow \;\; g(x) = \frac{1}{\sqrt{2\pi}} \cdot e^{-\tfrac{x^2}{2}}}\)
Jest to rozkład Gaussa z parametrami \(\displaystyle{ EX = 0}\) oraz \(\displaystyle{ Var(x) = 1}\) (standardowy rozkład normalny).
Dystrybuanta w Twoim wzorze nie jest funkcją ciągłą. Popraw wzór funkcji.
Ad. 2:
\(\displaystyle{ \\
F(x) = \frac{1}{\sqrt{2\pi}} \int_{-\infty}^{x} e^{-\tfrac{t^2}{2}}dt = \int_{-\infty}^{x}\frac{1}{\sqrt{2\pi}} \cdot e^{-\tfrac{t^2}{2}}dt
\\
\\
\\
F(x) = \int_{-\infty}^{x} g(t)dt\;\;\;\Rightarrow \;\; g(x) = \frac{1}{\sqrt{2\pi}} \cdot e^{-\tfrac{x^2}{2}}}\)
Jest to rozkład Gaussa z parametrami \(\displaystyle{ EX = 0}\) oraz \(\displaystyle{ Var(x) = 1}\) (standardowy rozkład normalny).