Wariancja sumy
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 6 gru 2013, o 16:19
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Sosnowiec
- Podziękował: 7 razy
Wariancja sumy
left(
ight) Jak można obliczyć \(\displaystyle{ Var(X_{1}+...X_{n})}\) ?
Albo jakieś wskazówki jak obliczyć wariancje estymatora \(\displaystyle{ Var( \frac{1}{n} \sum_{i=1}^{n} X_{i} )}\)?
Będę bardzo wdzięczna za odpowiedz
ight) Jak można obliczyć \(\displaystyle{ Var(X_{1}+...X_{n})}\) ?
Albo jakieś wskazówki jak obliczyć wariancje estymatora \(\displaystyle{ Var( \frac{1}{n} \sum_{i=1}^{n} X_{i} )}\)?
Będę bardzo wdzięczna za odpowiedz
Ostatnio zmieniony 8 gru 2013, o 18:27 przez pyzol, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Skaluj nawiasy.
Powód: Skaluj nawiasy.
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 6 gru 2013, o 16:19
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Sosnowiec
- Podziękował: 7 razy
Wariancja sumy
A co w przypadku gdy mamy pewna populacje o podanej wariancji i wartości oczekiwanej a chce obliczyć wariancje ze średniej próbki n-elementowej?
To działa tak samo?
\(\displaystyle{ Var\left( \frac{X_{1}+....+X_{n}}{n} \right) = \frac{1}{n} \cdot Var(X_{1})+...+Var(X_{n})}\)
Czy istnieje w tej sytuacji jakaś magia o której istnieniu nie mam pojęcia?
To działa tak samo?
\(\displaystyle{ Var\left( \frac{X_{1}+....+X_{n}}{n} \right) = \frac{1}{n} \cdot Var(X_{1})+...+Var(X_{n})}\)
Czy istnieje w tej sytuacji jakaś magia o której istnieniu nie mam pojęcia?
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 6 gru 2013, o 16:19
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Sosnowiec
- Podziękował: 7 razy
Wariancja sumy
Czyli \(\displaystyle{ \left( \frac{1}{n} \right)^{2} \cdot \left( Var(X_{1})+....+Var(X_{n})\right)}\) to jest już dobrze?-- 8 gru 2013, o 21:09 --Chciałam jeszcze spytać czy dałoby się jakoś policzyć ta wariancje mając tylko średnia całej populacji, jej wartość oczekiwana i wielkość próbki? Czy to jest jedyne co można w tej sytuacji zrobić?
-
- Użytkownik
- Posty: 1847
- Rejestracja: 8 lip 2008, o 21:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Staszów/Warszawa
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 378 razy
Wariancja sumy
Nie dałoby się. Bez żadnej infromacji co do rozkładu pojedynczej obserwacji, lub znajmosoći \(\displaystyle{ Var(X)}\) nie da się.