Funkcje charakterystyczne

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Nesquik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 410
Rejestracja: 23 lut 2012, o 13:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Podziękował: 25 razy

Funkcje charakterystyczne

Post autor: Nesquik »

Dany jest ciąg niezależnych zmiennych losowych o rozkladach
\(\displaystyle{ P(X_{n}=+ - \sqrt{k})= \frac{1}{2}}\). Niech \(\displaystyle{ Y_n=X_1+...+X_n}\). Udowodnić,że \(\displaystyle{ Y_{n}}\) jest zbieżne według rozkładu i podać rozkład graniczny.
Ostatnio zmieniony 8 gru 2013, o 21:07 przez Nesquik, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
zidan3
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 694
Rejestracja: 9 kwie 2011, o 10:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lbn
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 112 razy

Funkcje charakterystyczne

Post autor: zidan3 »

Zakładam, że miało być \(\displaystyle{ \mathbb{P}(X_n = \pm \sqrt{n})=\frac{1}{2}}\) ale czym jest \(\displaystyle{ Y_n}\)?
Nesquik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 410
Rejestracja: 23 lut 2012, o 13:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Podziękował: 25 razy

Funkcje charakterystyczne

Post autor: Nesquik »

Już poprawiłam:) w zadaniu jest \(\displaystyle{ k}\) aczkolwiek możliwe ze jest literówka(dopiero zaczynam funkcje charakterystyczne wiec nie wiem jeszcze co i jak,dlatego proszę o pomoc, jak sie do tego zabrać i zrozumieć;))
Awatar użytkownika
zidan3
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 694
Rejestracja: 9 kwie 2011, o 10:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lbn
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 112 razy

Funkcje charakterystyczne

Post autor: zidan3 »

\(\displaystyle{ \varphi_{Y_n}(t)=\mathbb{E}e^{it (X_1+...+X_n)}= \prod_{k=1}^{n}\mathbb{E}e^{itX_k}= \prod_{k=1}^{n} \varphi_{X_k}(t)}\)
Teraz wystarczy policzyć funkcje charakterystyczne dla \(\displaystyle{ X_k}\) i później przejść z granicą do nieskończności (tw. Levy'ego-Cramera).
ODPOWIEDZ