Wyznacz stałą A zmiennej losowej

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
firestorm
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 17 lis 2011, o 20:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: qwerty
Podziękował: 4 razy

Wyznacz stałą A zmiennej losowej

Post autor: firestorm »

Witam,

Ciągła zmienna losowa \(\displaystyle{ X}\) ma gęstość daną wzorem:

\(\displaystyle{ f(x)= \begin{cases} -x\mbox{ dla } x<-1 \\ Ax ^{2} \mbox{ dla } -1<x<0 \\ 0 \mbox{ w pozostałych przypadkach} \end{cases}}\)


a) Wyznaczyć stałą \(\displaystyle{ A}\)

W tym celu staram sie obliczyć trzy całki których suma powinna dać mi jeden niestety
pierwsza z nich:

\(\displaystyle{ \int_{ -\infty }^{-1}-xdx}\)

zbiega mi do nieskończoności ( o ile dobrze liczę).
Jak mogę sobie z tym poradzić?
Ostatnio zmieniony 7 gru 2013, o 23:43 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa także do pojedynczych symboli. Literówka w temacie.
Awatar użytkownika
mm34639
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 245
Rejestracja: 28 mar 2005, o 15:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 22 razy
Pomógł: 61 razy

Wyznacz stałą A zmiennej losowej

Post autor: mm34639 »

Dobrze liczysz i nie można sobie z tym poradzić. Na pewno w treści nie było, że gęstość jest \(\displaystyle{ -x}\) dla jakiegoś przedziału, w rodzaju \(\displaystyle{ \left( -\frac{3}{2}, -1 \right)}\)?
firestorm
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 17 lis 2011, o 20:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: qwerty
Podziękował: 4 razy

Wyznacz stałą A zmiennej losowej

Post autor: firestorm »

nie -dokładanie przepisałem treść
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

Wyznacz stałą A zmiennej losowej

Post autor: Kartezjusz »

To walnęli byka. bo \(\displaystyle{ P(B \in (-2,-5) ) >1}\) .
firestorm
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 17 lis 2011, o 20:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: qwerty
Podziękował: 4 razy

Wyznacz stałą A zmiennej losowej

Post autor: firestorm »

Rozumiem - dziękuję Wam obydwu za pomoc!
ODPOWIEDZ