W urnie jest 6 kul, a ADAM i JAREK losują se...

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Vieriman
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 22 kwie 2007, o 15:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: OTWOCK

W urnie jest 6 kul, a ADAM i JAREK losują se...

Post autor: Vieriman »

W urnie jest 6 kul, w tym 5 białych i jedna czarna. Adam i Jarek losują bez zwracania po kolei po jednej kuli. Przegrywa ten kto pierwszy wyciągnie czarną. CZy prawdopodobieństwo przegranej jest większe dla tego chłopca który rozpoczyna losowanie? Narysuj drzewo dotyczące tego modelu probablistycznego i uzasadnij odpowiedź...

Z góry dzięki za pomoc.....
sztuczne zęby
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 623
Rejestracja: 24 maja 2006, o 17:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: ..
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 110 razy

W urnie jest 6 kul, a ADAM i JAREK losują se...

Post autor: sztuczne zęby »

Według mnie będzie tak.
Prawdopodobieństwo przegrania przez pierwszego chłopca wynosi \(\displaystyle{ \frac{1}{6}}\), a przez drugiego \(\displaystyle{ \frac{5}{6} \frac{1}{5} = \frac{1}{6}}\), dzieje się tak dlatego, że drugi chłopiec losuje kulę dopiero jak pierwszy wylosuje białą. Więc prawdopodobieństwa na przegraną są równe.
soku11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6607
Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 119 razy
Pomógł: 1823 razy

W urnie jest 6 kul, a ADAM i JAREK losują se...

Post autor: soku11 »



Tutaj jest drzewko POZDRO
sztuczne zęby
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 623
Rejestracja: 24 maja 2006, o 17:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: ..
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 110 razy

W urnie jest 6 kul, a ADAM i JAREK losują se...

Post autor: sztuczne zęby »

Więc oni losują po razie, czy aż któryś przegra?
soku11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6607
Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 119 razy
Pomógł: 1823 razy

W urnie jest 6 kul, a ADAM i JAREK losują se...

Post autor: soku11 »

Ja zrozumialem ze najpierw losuje jeden, jak wylosuje biala to pozniej drugi, i tak az do wylosowania czarnej POZDRO
jerzykolko
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 23 kwie 2007, o 19:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: że znowu

W urnie jest 6 kul, a ADAM i JAREK losują se...

Post autor: jerzykolko »

Oni losują aż któryś przegra. Ale wydaje mi się, że @sztuczne zęby ma rację bo wystarczy zauważyć na drzewie od @soku11 że \(\displaystyle{ CZ=B*CZ=B*B*CZ=B*B*B*CZ...}\) i zawsze wychodzi \(\displaystyle{ \frac{1}{6}}\)
ODPOWIEDZ