Treść:
Mając dane: P(A)=0,9 , P(B/A')=0,75 , P(B/A)=0,95 , oblicz P(B).
Proszę o napisanie rozwiązania i możliwe objaśnienia.
Prawdopodobieństwo oblicz P(B)
- abrasax
- Użytkownik
- Posty: 844
- Rejestracja: 20 maja 2005, o 13:19
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Zabrze
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 161 razy
Prawdopodobieństwo oblicz P(B)
\(\displaystyle{ P(B/A')=\frac{P(B \cap A')}{P(A')}}\)
\(\displaystyle{ P(B \cap A')=P(B/A')P(A')}\)
\(\displaystyle{ P(B/A)=\frac{P(B \cap A)}{P(A)}}\)
\(\displaystyle{ P(B \cap A)=P(B/A)P(A)}\)
\(\displaystyle{ B=(A \cap B) \cup (A' \cap B)}\)
\(\displaystyle{ P(B)=P[(A \cap B) \cup (A' \cap B)]= P(A \cap B) +P(A' \cap B) - P(A \cap B \cap A' \cap B) =0,93}\)
\(\displaystyle{ P(B \cap A')=P(B/A')P(A')}\)
\(\displaystyle{ P(B/A)=\frac{P(B \cap A)}{P(A)}}\)
\(\displaystyle{ P(B \cap A)=P(B/A)P(A)}\)
\(\displaystyle{ B=(A \cap B) \cup (A' \cap B)}\)
\(\displaystyle{ P(B)=P[(A \cap B) \cup (A' \cap B)]= P(A \cap B) +P(A' \cap B) - P(A \cap B \cap A' \cap B) =0,93}\)