1)
Rzucasz 2 razy kostką do gry. Oblicz prawdopodobieństwo otrzymania iloczynu oczek wiekszego od 7 jeżeli waidomo, że suma oczek jest równa 6.
2)
Rzucasz dwoma dostkami do gry. Jakie jest prawdopodobieśtwo wyrzucenia 6 oczek jeżeli w pierwszym rzucie wypadło 10 oczek.
(2 zadania) Prawdopodobieństwo. Rzuty kostką i kostkami
- Zlodiej
- Użytkownik
- Posty: 1910
- Rejestracja: 28 cze 2004, o 12:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 108 razy
(2 zadania) Prawdopodobieństwo. Rzuty kostką i kostkami
Nie przerabiałem prawdopodobieństwa wiec mam blade o nim pojęcie ale ...
AD 1
Możliwosći wyrzucenia
1*5=5
2*4=8
3*3=9
4*2=8
5*1=5
Jest 5 możliwośći wyrzucenia w sumie 6 oczek. Z tym, że tylko 3 możliwości spełniają oba warunki tzn suma wynosi 6 i iloczyn jest wiekszy od 7 Dlatego prawdopodobienstwo wynosi \(\displaystyle{ \frac{3}{5}}\)
AD 1
Możliwosći wyrzucenia
1*5=5
2*4=8
3*3=9
4*2=8
5*1=5
Jest 5 możliwośći wyrzucenia w sumie 6 oczek. Z tym, że tylko 3 możliwości spełniają oba warunki tzn suma wynosi 6 i iloczyn jest wiekszy od 7 Dlatego prawdopodobienstwo wynosi \(\displaystyle{ \frac{3}{5}}\)
(2 zadania) Prawdopodobieństwo. Rzuty kostką i kostkami
Mam pytanko czy to zadanko na pewno jest dobrz rozwiązane bo wydaje mi się ze układ oczek 3-3 jest dwa razy wiecej prawdopodobny niz inne a wiec nie jest 5 mozliwosci ale 6.
Tak wiec AiB=4 B=6 => P(A/B)= 2/3 ??
Tak wiec AiB=4 B=6 => P(A/B)= 2/3 ??
- Zlodiej
- Użytkownik
- Posty: 1910
- Rejestracja: 28 cze 2004, o 12:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 108 razy
(2 zadania) Prawdopodobieństwo. Rzuty kostką i kostkami
edi,
Nie jest ... Rzucasz 2 razy kostką do gry, a nie dwoma kostkami naraz ... Wystarczy nawet drzewko narysować ...
Nie jest ... Rzucasz 2 razy kostką do gry, a nie dwoma kostkami naraz ... Wystarczy nawet drzewko narysować ...
(2 zadania) Prawdopodobieństwo. Rzuty kostką i kostkami
ok dzieki za odpowiedz - teraz mnie oswiecilo
Moze znasz jakies strony z zadaniami z rachunku prawdopodobieństwa. Chodzi mi główie o p. warunkowe, całkowiete albo to dotyczące schematu Bernoulliego (najlepeij zeby byly z odpowiedziami)?
Jakos w necie nie moge nic znalzec a jutro mam klasówkę
Moze znasz jakies strony z zadaniami z rachunku prawdopodobieństwa. Chodzi mi główie o p. warunkowe, całkowiete albo to dotyczące schematu Bernoulliego (najlepeij zeby byly z odpowiedziami)?
Jakos w necie nie moge nic znalzec a jutro mam klasówkę