drzewka

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Bartek03
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 4 lip 2006, o 20:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom

drzewka

Post autor: Bartek03 »

przy produkcji pewnego wyrobu wykonuje sie dwie kolejno nastepujące po sobie operacje techonologiczne: cięcie i szlifowanie. Pr-stwo uszkodzenia obrabianego elementu w kazdej z tych operacji sa odpowiednio równe \(\displaystyle{ p_{c}=0,08}\) i \(\displaystyle{ p_{s}=0,02}\)
a) oblicz pr-stwo ze poddany obróbce element zostanie uszkodzony
b) ile powinno wynosic pr-stwo \(\displaystyle{ p_{c}}\) abo pr-stwo uszkodzenia elementu w trakcie całej obróbki było mniejsze od 0,069
wb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3507
Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Brodnica
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1260 razy

drzewka

Post autor: wb »

a)
\(\displaystyle{ 1-(1-p_c)(1-p_s)=0,0984}\)

b)
\(\displaystyle{ 1-(1-p_c)\cdot 0,98}\)
ODPOWIEDZ