kostka do gry

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Awatar użytkownika
magdabp
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 280
Rejestracja: 28 paź 2006, o 23:09
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poland
Podziękował: 80 razy
Pomógł: 29 razy

kostka do gry

Post autor: magdabp »

22/II
Rzucamy n razy dwiema symetrycznymi sześciennymi kostkami do gry. Oblicz, dla jakich n prawdopodobieństwo otrzymania co najmniej raz tej samej liczby oczek na obu kostkach jest mniejsze od \(\displaystyle{ \frac{671}{1296}}\) .
soku11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6607
Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 119 razy
Pomógł: 1823 razy

kostka do gry

Post autor: soku11 »

\(\displaystyle{ P(S_n\geqslant 1)\frac{625}{1296}\\
\left(\frac{5}{6}\right)^{n}>\left(\frac{5}{6}\right)^{4}\\
n n\in N}\)


POZDRO
ODPOWIEDZ